Omlet biszkoptowy z jaj od kur wiejskich

Omlet biszkoptowy to świetny pomysł na śniadanie i nie tylko, zwłaszcza jeśli mamy dostęp do  jajek od „szczęśliwych kur” czyli kur wiejskich biegających po podwórku. Podczas  naszej ostatniej  podróży po Bieszczadach, natknęliśmy się na gospodarstwo pani Krysi, u której właśnie harcują na podwórku szczęśliwe kury i koguty.

obraz5

Składniki

3 jajka

3 łyżki mąki

szczypta soli

2 łyżeczki cukru waniliowego

masło do smażenia

dżem, konfitura lub cukier puder do posypania

obraz2

Wykonanie

Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i cukru waniliowego, dodajemy żółtka i mąkę po jednej łyżce (najlepiej przesiać przez sitko). Łączymy delikatnie wszystkie składniki, nagrzewamy patelnię, smarujemy odrobiną masła i wlewamy masę. Smażymy omlet na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.

obraz3

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

obraz1

Jaja z wolnego wybiegu i zaufanego źródła są najlepsze!

Rozglądajcie się przejeżdżając przez różne miejscowości za grzebiącymi w ziemi kurkami 🙂 Warto się zatrzymać i zapytać, to nic wielkiego, a można do domu wrócić z koszem pełnym jaj.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

2 thoughts on “Omlet biszkoptowy z jaj od kur wiejskich

  1. Jaja są przepyszne!!! Pozdrowienia dla Pani Krysi. Przy następnej wizycie, Jej kurki i koguty będą miały dużo pracy 🙂 bo my mamy wieeeelkie zamówienia 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *