BORSUKI – położona na Bugiem wieś na terenie Parku Krajobrazowego „Podlaski Przełom Bugu” .
Na skraju miejscowości stoi przepiękny dwór – Dwór Zaścianek. Jest to przewieziony i przebudowany dom po szkole podstawowej ze wsi Próchenki.
♦
Ela i Zbyszek Aftarukowie stworzyli miejsce z rodzinną atmosferą i smaczną regionalną kuchnią. Gospodarze przywiązują szczególną wagę do zdrowej i lokalnej żywności. Większość produktów wyrabiana jest na terenie Dworu. Chleb na zakwasie, wędzone wędliny, pieczone pasztety, nalewki… i wiele, wiele innych pyszności. Na koniec dnia seans w ruskiej bani – relaks dla duszy i ciała.
♦
♦
Sobotnie popołudnie spędziliśmy dzięki uprzejmości Wiesi i Marka w Borsukach uczestnicząc w przygotowaniu od podstaw sękacza.
Więcej tutaj: SĘKACZ
♦
Weekend ma jedna wadę – jest krótki… ale mimo to udało nam się w niedzielę zrobić szybką wycieczkę po okolicy.
Pierwszą atrakcją była przeprawa promowa przez rzekę Bug, Mielnik – Zabuże.
Przeprawić można zarówno osoby jak i samochody osobowe, na pokładzie zmieści się nawet czterdzieści osób i dwa samochody . Prom napędzany jest siłą rąk dwuosobowej załogi.
♦
Kolejnym przystankiem była Święta Góra Grabarka, miejsce, gdzie od stuleci podążają prawosławni pielgrzymi. Uznawana jest za najważniejsze miejsce kultu religii prawosławnej w Polsce. Cerkiew na szczycie wzgórza otaczają tysiące drewnianych i metalowych krzyży wotywnych. Ludzie przynoszą krzyże od 1710r z modlitwą o pomoc w różnych trudnych sytuacjach życiowych oraz dziękczynnie.
♦
♦
♦
Po zwiedzeniu Grabarki udaliśmy się do Koterki , malowniczo usytuowanej w środku lasu , tuż przy granicy z Białorusią.
Koterka to cerkiew, która powstała na miejscu objawienia się Matki Boskiej mieszkance pobliskiej wsi. Obok cerkwi znajduje się studzienka ze źródlaną wodą, która ma podobno uzdrawiającą moc.
♦
Wycieczkę zakończyliśmy w Stadninie Koni w Janowie Podlaskim.
♦
♦
♦
Późnym popołudniem wróciliśmy do Borsuk, gdzie czekała na nas przepyszna kolacja. Poczęstowano nas między innymi zupą dyniową z dodatkiem pomarańczy i dostaliśmy przepis! Zupa krem z dyni
♦
Serdeczne podziękowania dla Eli i Zbyszka, za gościnę, za atmosferę, za poznanie nas z Wiesią i Markiem, z którymi upiekliśmy sękacza.
Dziękujemy za zakwas na chleb 😉
Borsuki – Dwór Zaścianek – tutaj się wypoczywa, tutaj się WRACA!