Zupa krem z dyni z pomarańczą

Wspaniała, rozgrzewająca, poprawiająca nastrój ZUPA KREM Z DYNI Z POMARAŃCZĄ 🙂

Inspiracją do przygotowania tej zupy, był nasz ostatni pobyt na Podlasiu. Podczas wycieczki po okolicy miałyśmy okazję zobaczyć pola dyniowe … Widok niecodzienny – jak dla nas. Pytanie, skąd na Podlasiu tyle dyń?

obraz7 obraz8

Późnym popołudniem, kiedy wróciliśmy zmarznięci i głodni, poczęstowano nas między innymi zupą dyniową z dodatkiem pomarańczy. Dostałyśmy przepis i na jego podstawie ugotowałyśmy swoją zupę 🙂

Składniki:

1200g upieczonej dyni

1 łyżka masła

1 łyżka oliwy

1 łyżka startego świeżo imbiru

szczypta imbiru w proszku

½ szklanki soku z pomarańczy

szczypta soli

¾ lampki wina białego półwytrawnego

1,5 szklanki wody

 Do przybrania:

śmietana18%

pestki dyni

płatki migdałów

Sezon na dynie w pełni, na bazarku wybór ogromny. Tym razem postanowiłyśmy wypróbować prowansalską dynię muszkatołową.

obraz2

Dynie kroimy na kawałki, wydrążamy miąższ z pestkami,  skrapiamy oliwą i pieczemy przez 45min w temperaturze 190°C

obraz1

Pestki dyni i płatki migdałów zarumieniamy na suchej patelni  – ilość dowolna, można później schrupać, jako przekąskę 🙂

W garnku roztapiamy masło i oliwę, dodajemy starty imbir i krótko podsmażamy, następnie wlewamy wino i chwilę odparowujemy.

Wrzucamy upieczoną dynię, sok z pomarańczy, wlewamy wodę , dusimy na małym ogniu około 10 minut –  miksujemy.  Doprawiamy na koniec według własnych preferencji.obraz4

My upiekłyśmy całą dynię, cześć wykorzystałyśmy do zupy a resztę zamroziłyśmy. Można ją potem wykorzystać do ciasta, kopytek, czy kolejnej zupy 🙂

Smacznego!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *