Waniliowe ciasteczka budyniowe

Ciasteczka są bardzo pyszne, kruche i mocno waniliowe.

Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. A co najważniejsze ciasteczka błyskawicznie …znikają.

 

Składniki

250g  masła

150g brązowego cukru

2 jajka

500g mąki krupczatki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 budynie waniliowe bez cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie cukier waniliowy)

Wykonanie

Masło  utrzeć z cukrem, jajkami i ekstraktem waniliowym.

Wymieszać  suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, budynie).

Połączyć masę maślaną z suchymi składnikami,  zagnieść  na gładkie ciasto i schłodzić w lodówce około 3 godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkować do grubości około 0,5 cm.

Wykrawać ciasteczka przy użyciu foremek.

Piec około 10 min w temperaturze 180°C (góra – dół, bez termoobiegu)

Smacznego!

 

Zapisz

Zapisz

One thought on “Waniliowe ciasteczka budyniowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *