Mus z awokado z wodą kokosową, miętą i czekoladą

Mus z awokado z wodą kokosową, miętą i czekoladą

Zielony, delikatny i aksamitny mus z awokado, to pomysł na szybki i zdrowy deser.

Woda kokosowa, napój, który pozyskujemy z młodych, jeszcze  zielonych  owoców palmy. Woda ta ceniona jest za swoje niesamowite właściwości zdrowotne, o których pisać nie będziemy.  Treść pewnie byłaby dłuższa niż sam przepis :-).  Dodatkowo w  połączeniu z zaletami prozdrowotnymi awokado… dobrze, zostawmy przekaz tej wiedzy fachowcom, my skupmy się na musie 🙂

Aby zapobiec brązowieniu miąższu awokado, skrapia się je cytryną. My dodałyśmy sok z limony, nie tylko jednak przeciw brązowieniu, ale również dla walorów smakowych. Mimo to, zalecamy deser przyrządzić  tuż przed podaniem, tym bardziej, że przygotowanie zajmuje tylko kilka minut 🙂

Tym razem użyłyśmy wody bezpośrednio z wnętrza  kokosa, ale możemy również wykorzystać wodę kokosową z butelki, czy też z puszki.

Jeszcze jedna uwaga:
nie żałujcie sobie czekolady! My uwielbiamy 😉

Składniki

1 sztuka awokado

200ml wody z kokosa

sok z 1/2 limony

garść  listków mięty

2 łyżki startej gorzkiej czekolady 70% …… dużo czekolady 😉

Wykonanie

Awokado obieramy ze skórki, wyjmujemy  pestkę. Z 1/2 limony wyciskamy sok. Liście mięty płuczemy i suszymy.  Ostrym nożem nacinamy orzech kokosa z góry (powinniśmy trafić na ciemną plamkę, przez którą łatwo się przebić), wydobywamy  z niego wodę. Miąższ z awokado, listki mięty, sok z limony i wodę z kokosa blendujemy, aż uzyskamy kremową konsystencję.

Przekładamy do miseczki i nad nią tarkujemy czekoladę, tyle ile lubimy. Nie żałujmy sobie 🙂

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

2 thoughts on “Mus z awokado z wodą kokosową, miętą i czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *