Smocza sałatka owocowa z karmelizowanymi orzechami nerkowca

Pitaja (Pitahaya) to egzotyczny owoc znany również jako smoczy owoc lub truskawkowa gruszka. Jest owocem kilku gatunków kaktusa, pochodzi z Meksyku i Ameryki Środkowej, obecnie uprawiany również w krajach Azji.

Pitaja odmiany czerwonej jest jednym z ładniejszych owoców, szczególnie po przekrojeniu :-) Smak miąższu jednak może rozczarować, gdyż jest bardzo delikatny, praktycznie mdły , przez to też nie ma wielu amatorów.

Można temu zaradzić! Owoc ten jest pełen drobniutkich pesteczek, które wraz ze słodkim musem mango i orzeźwiającym różowym grejpfrutem może nasz przenieść w egzotyczną podróż :-)


Składniki

OWOCE

1 sztuka mango - mus

1 sztuka grejpfrut różowy - filety

1 sztuka smoczy owoc - pitaja

KARMELIZOWANE ORZECHY NERKOWCA

50g cukru

100g orzechów nerkowca

1 łyżka wody

1 łyżka oleju kokosowego

WYKONANIE

Na małym ogniu, na patelni rozpuszczamy cukier z wodą i łyżką oleju kokosowego, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy uzyskamy jasny karmelowy kolor dodajemy orzechy, mieszamy aby orzechy pokryły się karmelem, wykładamy na papier do pieczenia, studzimy.

Owoc pitaji kroimy wzdłuż na pół i wykrawamy łyżeczką delikatnie miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki. Dobrze sprawdza się specjalna łyżeczka do wycinania kulek z owoców :-) Wypełniamy musem z mango, czaskami pitaji i filetów z grejpfruta. Obsypujemy karmelizowanymi orzechami, dekorujemy listkiem mięty, zjadamy od razu!!!

Zobacz również

Domowa granola z kakao, miodem, olejem kokosowym...

domowa-granola-z-kakao-miodem-olejem-kokosowym

Budyń z kaszy jaglanej z mlekiem kokosowym, mango, kiwi i kaki

budyn-z-kaszy-jaglanej-z-mlekiem-kokosowym-mango-kiwi-i-kaki

Szpinakowa sałatka z krewetkami, mango, sosem z awokado...

szpinakowa-salatka-z-krewetkami-mango-sosem-z-awokado

Czekoladowy pudding z tapioki z mleczkiem kokosowym i mango

czekoladowy-pudding-z-tapioki-z-mleczkiem-kokosowym-i-mango

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.