Quinoa – czarna komosa ryżowa z jogurtem i truskawkami

Quinoa – czarna komosa ryżowa z jogurtem i truskawkami

 

Komosa ryżowa – quinoa – to zdrowy dodatek do dań zarówno na słodko, jak i na słono.
Quinoa zaliczana jest do żywności bogatej w składniki odżywcze, które są bardzo korzystne dla zdrowia. Z ważniejszych możemy wyszczególnić jej działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Samo zdrowie! Dobrze sprawdza się również w diecie odchudzającej – ma niski indeks glikemiczny.

Jak wykorzystać komosę ryżową?
U nas, wielbicielek słodkości, komosa będzie dodatkiem do deseru, który sprawdzi się również, jako śniadanie.

Do deseru użyłyśmy truskawek mrożonych, bo mimo wszystko są o wiele smaczniejsze i bardziej truskawkowe , niż świeże, które są w tym okresie w sprzedaży.

Oczywiście, w sezonie truskawkowym skorzystamy z tych świeżych, a resztę zamrozimy!

Do przepisu użyłyśmy ugotowanej wcześniej komosy ryżowej i sporą garść mrożonych truskawek. Truskawki, lekko rozmrożone zmiksowałyśmy na mus, kilka pozostawiłyśmy do dekoracji.  Warstwy komosy i truskawek przełamałyśmy orzeźwiającym jogurtem i słodkim syropem klonowym.

 

Składniki  – proporcje na słoiczek o pojemności 200ml

Warstwy w kolejności:

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki ugotowanej komosy ryżowej czarnej

1 łyżeczka syropu klonowego

2 łyżki musu z truskawek

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżka ugotowanej komosy ryżowej czarnej

1 łyżeczka syropu klonowego

Deser dekorujemy truskawką i świeżym listkiem mięty.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *