Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego. Jak zrobić domowy syrop z kwiatów mniszka lekarskiego, zwanego również majowym miodkiem

Początek maja, czasami już koniec kwietnia, to idealny czas na przygotowanie tzw. "majowego miodku", czyli syropu z kwiatów mniszka lekarskiego.


Surowcem leczniczym jest cała roślina, kwiaty, liście, a nawet korzenie. Do przygotowania syropu potrzebujemy kwiaty. Gotowy syrop posiada wiele dobroczynnych właściwości. Ponoć działa wykrztuśnie, zmniejsza ataki suchego kaszlu, zalecany jest, jako środek ogólnie wzmacniający organizm, wspomaga układ trawienny i wiele, wiele innych.

Kwiaty mniszka zbieramy w suchy, słoneczny dzień, kiedy są w pełnym rozkwicie. Warto do tej czynności założyć rękawiczki, gdyż mlecz trochę brudzi.

Kwiaty mniszka rosną niemal wszędzie, a przygotowanie syropu jest banalnie proste. Pamiętajmy jednak o tym, żeby kwiaty zrywać z miejsc z dala od dróg, fabryk, opryskiwanych upraw, wysypisk śmieci, stacji paliw itp.

Należy pamiętać, że syrop przygotowujemy z kwiatów mniszka lekarskiego, NIE mlecza! To nie jest ta sama roślina, mimo, że bardzo często tak jest nazywana. Jeżeli nie macie pewności poszukajcie informacji o różnicach między tymi roślinami lub poradźcie się kogoś doświadczonego.

SKŁADNIKI

  • 400 - 500 sztuk kwiatków mniszka lekarskiego, bez łodyg
  • 1 l wody
  • 1 cytryna
  • 1 kg cukru
>WYKONANIE
  1. Zerwane w słoneczny dzień kwiaty mniszka rozkładamy na białym papierze lub płótnie, dzięki temu drobne owady opuszczą nasze kwiatostany. Godzina powinna im wystarczyć.
  2. Oczyszczone kwiaty przekładamy do garnka, zalewamy 1 l wody, doprowadzamy do wrzenia i od razu zmniejszamy ogień.
  3. Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut.
  4. Cytrynę dokładnie szorujemy, sparzamy, kroimy na plastry, razem ze skórą.
  5. Pod koniec gotowania dodajemy cytryny do wywaru z mniszka.
  6. Garnek przykrywamy pokrywką, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 24 godziny.
  7. Po dobie całość przecedzamy przez gazę, kwiaty i cytrynę wyrzucamy.
  8. Do odcedzonego wywaru dodajemy cukier i gotujemy powoli (nie zagotowujemy!) na wolnym ogniu, bez przykrycia, aż płyn osiągnie konsystencje syropu.
  9. Przez cały czas pilnujemy i mieszamy, czas wolnego gotowania zależy od średnicy garnka i naszych oczekiwań względem konsystencji gotowego produktu.
  10. Gorący syrop zlewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i przykrywamy kocem na 2 godziny.
  11. Kiedy słoiki przestygną przenosimy je z chłodne miejsce.
  12. Ponoć pomaga w okresie przeziębienia czy grypy. Syrop można stosować również jako dodatek do herbatek ziołowych, czy innych napojów lub deserów. Należy zwrócić szczególną uwagę na to, że syrop z mniszka lekarskiego, podobnie, jak przetwory z innych ziół nie jest polecany każdemu.

Zobacz również

Marmolada cytrynowa, marmolada cytronowa - tradycyjnie i z wolnowaru

marmolada-cytrynowa-marmolada-cytronowa-tradycyjnie-i-z-wolnowaru

Masło orzechowe z pastą tahini i syropem z mniszka lekarskiego

maslo-orzechowe-z-pasta-tahini-i-syropem-z-mniszka-lekarskiego

Syrop z młodych pędów sosny. Domowy syrop sosnowy

syrop-z-mlodych-pedow-sosny

Słodko pikantny mus z winogron. Mostarda - wyśmienity dodatek do serów, pasztetów, mięs i pieczywa

slodko-pikantny-mus-z-winogron-mostarda-wysmienity-dodatek-do-serow-pasztetow-mies-i-pieczywa

Komentarze

slepajula 2018-05-03 14:24:40

to jak z tym kocem przechowywać czy słoiki zakręcony i gotujemy czy wystarczy po nadaniu przykryć kocem i po 2 godz do chłodnego miejsca z tym kocem ?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-05-06 13:06:20

😉 ..."przykrywamy kocem na 2 godziny"... przechowujemy bez koca 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.