Drożdżowa chałka kokosowa z kruszonką

Chałka to słodki drożdżowy warkocz.

Tym razem nie zaplatałyśmy wypieku w tradycyjny splot. Zależało nam na słodkim wypieku w formie chlebka tostowego, o czym w niedalekiej przyszłości… (Tęczowe Tosty )

Użyłyśmy foremki keksowej o wymiarach  30 x 11 cm.

 

Składniki

500 g mąki tortowej

50 g mąki kokosowej

300 ml mleka kokosowego

50 g oleju kokosowego

30 g świeżych drożdży

50 g cukru trzcinowego

szczypta soli

Składniki na kruszonkę

40 g mąki

25 g cukru

30 g masła

3 łyżki wiórków kokosowych

dodatkowo

1 jajko, roztrzepane do posmarowania chałki

Wykonanie

Mleko kokosowe, olej kokosowy i cukier lekko podgrzewamy (maksymalnie do 37°C) i rozpuszczamy w tym ciepłym roztworze drożdże.

Mąki przesiewamy do miski, robimy zagłębienie, w które wlewamy nasz rozczyn z drożdżami.  Dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy delikatnie. Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (około 1 godziny).

W tym czasie  zagniatamy składniki kruszonki do uzyskania grudek i odstawiamy do lodówki.

Gdy ciasto już wyrośnie, delikatnie ponownie je zagniatamy i…

Jeśli chcemy tradycyjną chałkę dzielimy na trzy równe części. Z każdej formujemy wałek i zaplatamy warkocz, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Jeśli chcemy słodki tost ciasto wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki na keks.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy  do wyrośnięcia na około 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.

Wyrośniętą chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy obficie kruszonką i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut.

Świeża i gorąca jest przepyszna, ale… nawet jak wyschnie, można ją wykorzystać do francuskich tostów. Kromki suchej chałki obtaczamy w jajku wymieszanym z mlekiem i na patelnię!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *