Zielone lody i smoothie – awokado, banan, winogrona, sok z limonki, listki mięty

Zielone lody z tego przepisu są orzeźwiające i zdrowe. Składają się tylko z 5 składników i do ich przygotowania nie potrzebujemy  maszyny do lodów! Są wegańskie i surowe, więc sprawdzą się w diecie raw food.

Wystarczy kilka minut, aby połączyć wszystkie składniki, potem tylko zamrozić i … uzbroić się w cierpliwość.

Po połączeniu składników otrzymujemy kremowe smoothie. Możemy podwoić ilość składników i część zamrozić na lody, a resztę wypić. Tym sposobem, za jednym miksowaniem mamy dwa desery.

Składniki na 8 porcji (foremki  o pojemności 50 ml każda)

1 dojrzałe awokado

1 dojrzały banan

sok z 1 limonki

10 lisków mięty

200 g zielonych winogron, słodkich bezpestkowych

(opcjonalnie – czekoladowa posypka)

Wykonanie

Winogrona, miąższ z awokado i banana, liście mięty i sok z limony miksujemy na gładki i kremowy mus.  Masą wypełniamy foremki do lodów, dekorujemy posypką czekoladową, wtykamy patyczek i mrozimy.

Aby w pełni delektować się smakiem i kremową konsystencją lodów, warto wyjąć  je z zamrażarki na około 10 minut przed podaniem.

Smacznego!

Polecam podobne przepisy:

Lody z truskawek, mango i mascarpone (bez dodatku białego cukru)

Lody z mango i marakui

4 thoughts on “Zielone lody i smoothie – awokado, banan, winogrona, sok z limonki, listki mięty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *