Deser mango – czarna porzeczka – jogurt – jagła

Czarna  porzeczka  to skarbnica witamin i minerałów. Należy jednak pamiętać, że porzeczki poddane obróbce termicznej tracą dużo z tych drogocennych dla zdrowia dobroci i dlatego najkorzystniej jest je spożywać na surowo.

Korzystajmy z sezonu na czarną porzeczkę,  przemycajmy ją do różnych dań, póki jest świeża. Później pozostają nam tylko soki, dżemy, nalewki… ewentualnie zamrożone owoce. Bardzo lubię mrozić owoce czarnej porzeczki, z których często potem przygotowuje kisiel, koktajle, kompoty, desery.

Ten deser, a czasem śniadanie, jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów, poza wykonaniem musu z mango.  A smak? Wyjątkowy – kwaskowy jogurt z aksamitnym i słodkim musem mango, chrupiąca jaglanka i do tego cierpkawe i charakterne w smaku czarne porzeczki.  Dzieje się!

Składniki na szklankę o pojemności 250 ml

150 ml jogurtu naturalnego

6 łyżek musu z mango

3 łyżki ekspandowanej jaglanki z miodem

5 łyżek owoców czarnej porzeczki

Wykonanie

Czarną porzeczkę myjemy, osuszamy i odszypułkowujemy.

W szklance lub w słoiczku układamy warstwami:

  • jogurt naturalny,
  • mus z mango,
  • kaszę jaglana z miodem, ekspandowaną,
  • owoce czarnej porzeczki.

… i już.

Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *