Przygotowanie takiej sałatki zajmuje nie wiele czasu. Najwięcej pracy pochłania fasolka, czyli przycięcie jej, obgotowanie, blanszowanie. W związku z tym, że sałatkę podajemy na zimno, fasolkę możemy przygotować odpowiednio wcześniej.

Jak obcinać fasolkę? Z jednej strony, czy z obu?

Jak kto lubi!

My obcinamy tylko z jednej strony, tej od której rosła na krzaczku. Po pierwsze fasolka wygląda apetyczniej na talerzu, po drugie ... ten ogonek na końcu strąka jest delikatny i smaczny, a po trzecie... czasu szkoda.

SKŁADNIKI

500 g fasolki szparagowej

100 g zielonego groszku (mrożony lub świeży)

100 g sera fety lub sera bałkańskiego z mleka koziego

1 szalotka

1/2 łyżeczki nasion czarnuszki

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka octu jabłkowego

1 łyżka drobno posiekanego koperku

sól

pieprz

WYKONANIE

Fasolki myjemy, przycinamy twarde końcówki , blanszujemy. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Przygotowujemy miskę z zimną wodą i kostkami lodu. Do gotującej się wody wkładamy fasolki i gotujemy około 10 minut (fasolka powinna być ugotowana na półtwardo), po czym za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy je i szybko przekładamy do wody z lodem. Kiedy będą zimne odsączamy.

Zielony groszek, jeśli użyjemy mrożonego, wystarczy wrzucić na sitko, przelać ciepłą wodą z kranu i pozostawić na sitku, na około 10 minut.

W misce delikatnie, ale dokładnie mieszamy ugotowaną fasolkę, posiekaną szalotkę, odsączony groszek, posiekany koperek, oliwę, ocet jabłkowy, sól i pieprz. Całość wykładamy na duży półmisek, posypujemy pokruszonym serem i nasionami czarnuszki.

Smacznego!

Zobacz również

Sałatka z kaszy jaglanej z awokado, serem feta, rukolą, pomidorkami ...

salatka-z-kaszy-jaglanej-z-awokado-serem-feta-rukola-pomidorkami

Zupa z zielonego groszku z fetą i chili

zupa-z-zielonego-groszku-z-feta-i-chili

Coleslaw jabłkowy z dwoma rodzajami musztardy

coleslaw-jablkowy-z-dwoma-rodzajami-musztardy

Sałatka ze świeżymi figami, mini mozzarellą... Prosta i szybka sałatka

salatka-ze-swiezymi-figami-mini-mozzarella-prosta-i-szybka-salatka

Komentarze

Fitsweet.me 2017-08-04 14:52:13

Świetne połączenie i jak pięknie to wygląda.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-08-06 02:59:02

Dziękujemy 🙂

Odpowiedz

Katarzyna 2017-08-04 15:14:45

wygląda przepysznie!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-08-06 02:59:59

... i jest przepyszna 😉 dziękujemy i pozdrawiamy

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.