Kolorowe, warstwowe słoiczki!

Ten deser to kolejny pomysł, jak możemy wykorzystać produkty z lodówki, które przygotowaliśmy i nie wykorzystaliśmy dzień, czy dwa dni wcześniej. Tym razem jest to czarna komosa ryżowa, która nie jest tanim produktem, więc nie może się zmarnować ani jedno ziarenko.

Danie to możemy zjeść na szybkie śniadanie, przygotowane dzień wcześniej wieczorem lub potraktować jak zdrowy i smaczny deser.

Proporcje podajemy przykładowo, wynikały one z ilości pozostałej kaszy i pojemności użytych naczyń. Tutaj nie ma sztywnych reguł! Kasze, owoce, jogurt możemy układać warstwami w różnych kombinacjach i proporcjach, tak jak lubimy, a przy okazji tak, aby nic się nie zmarnowało!

Składniki na 3 słoiki, szklanki - każdy po 200 ml

50 g orzechów nerkowca

150 g miąższu z mango

około 10 łyżek jogurtu naturalnego

6 łyżek ugotowanej czarnej komosy ryżowej (quinoa)

3 łyżeczki syropu klonowego

3 łyżki pestek granatu

3 plastry mango do dekoracji

WYKONANIE

Mango i orzechy nerkowców miksujemy na mus.

W słoiczkach układamy warstwami według kolejności (proporcje na jeden słoik, szklankę):

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki komosy ryżowej
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 4 łyżki musu z mango i orzechów nerkowca
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1 łyżka pestek granatu
  • plaster mango do dekoracji

Smacznego!

Zobacz również

Śniadaniowa owsianka bez gotowania z jogurtem, owocami, orzechami i miodem

sniadaniowa-owsianka-bez-gotowania-z-jogurtem-owocami-orzechami-i-miodem

Słoik deserowy lub śniadaniowy z mango, granatem, marakują...

sloik-deserowy-lub-sniadaniowy-z-mango-granatem-marakuja

Śniadanie lub deser - jogurt z pieczonymi śliwkami i granolą

sniadanie-lub-deser-jogurt-z-pieczonymi-sliwkami-i-granola

Jabłkowa granola z żurawiną, orzechami...

jablkowa-granola-z-zurawina-orzechami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.