Smażone figi w szynce parmeńskiej to mała przekąska, jak również świetny dodatek do sałatek. Przygotowuje się je błyskawicznie i są przepyszne. Dobrze komponują się np. wyłożone na liściach rukoli i polanych dresingiem lub gęstym octem balsamicznym.

Przepis na smażone figi w szynce znalazłam w książce "Sirocco" Sabriny Ghayour , ucieszyłam się bo miałam figi i szynkę, ale... zabrakło jednego składnika o magicznej nazwie - "zatar".

Co to jest zatar (za’atar, zathar)?
Jest to arabska mieszanka przypraw, zawierająca zmielony sumak, prażone ziarna sezamu i "zielone zioła" (tymianek, majeranek, oregano). Tym razem z pomocą przyszła Marta Dymek i jej przepis na zatar na stronie Jadłonomia. Dzięki Marta!

SKŁADNIKI

4 duże figi

2 łyżki oliwy i dodatkowa porcja do smażenia

skórka otarta z 1 cytryny

1 czubata łyżka zataru

pieprz

8 plastrów szynki parmeńskiej przekrojonych wzdłuż

opcjonalnie - ocet balsamiczny,  gęsty

WYKONANIE

Figi kroimy na ćwiartki. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy otartą skórkę z cytryny, zatar, pieprz i wszystko starannie mieszamy.  Pikantną marynatą smarujemy figi od strony miąższu. Każdą ćwiartkę owijamy paskiem szynki.

Na gorącą patelnię wlewamy odrobinę oliwy i smażymy figi w szynce po 1 minucie z każdej strony, aż szynka się zrumieni. Usmażone figi możemy polać gęstym octem balsamiczny, podajemy od razu.

Smacznego!

*przepis pochodzi z książki "Sirocco wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu" Sabriny Ghayour.

Zobacz również

Nocna pizza ze szpinakowym serem ricotta, z mozzarellą, szynką dojrzewającą i świeżymi figami

nocna-pizza-ze-szpinakowym-serem-ricotta-z-mozzarella-szynka-dojrzewajaca-i-swiezymi-figami

Grzanki z serem pleśniowym, szpinakiem, figami i miodem

grzanki-z-serem-plesniowym-szpinakiem-figami-i-miodem

Empanadas z cielęciną i warzywami

empanadas-z-cielecina-i-warzywami

Słoik z musem z orzechów brazylijskich z figami i borówkami

sloik-z-musem-z-orzechow-brazylijskich-z-figami-i-borowkami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.