Suszone owoce pigwowca - do herbaty, do wody, do cold brew tea - domowe przetwory

Pigwa czy pigwowiec?
Pigwowiec japoński to ciernisty i pięknie kwitnący krzew. Owoce pigwowca są bardzo aromatyczne, kwaśne i twarde. Zawierają duże ilości witaminy C.

Z powodu swojej kwaśności owoce pigwowca nie za bardzo nadają się do bezpośredniego spożycia, za to są ideale na dżemy, galaretki i nalewki. Można je również suszyć i używać do herbaty zamiast cytryny.

Plasterki owoców pigwowca najlepiej suszyć w suszarce elektrycznej do grzybów, warzyw i owoców. Można je również wysuszyć w piekarniku.

Polecam również przepis na NALEWKĘ Z PIGWOWCA


SKŁADNIKI

  • owoce pigwowca – ilość dowolna
  • suszarka elektryczna do warzyw, owoców, grzybów

WYKONANIE

  1. Owoce pigwowca myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy na cienkie plasterki.
  2. Rozkładamy równomiernie na sitkach suszarki.
  3. Włączamy suszarkę i suszymy.
  4. Co jakiś czas warto zamieniać miejscami sitka, te z góry na dół i odwrotnie
  5. Wysuszone i przestudzone owoce przechowujemy w szczelnie zamkniętych słoikach.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Aby suszyć cienkie plasterki pigwowca w piekarniku, zaleca się używanie niskiej temperatury, aby zachować jak najwięcej smaku i składników odżywczych. Najlepiej jest ustawić temperaturę piekarnika na około 50-70°C. Suszenie może zająć od kilku do kilkunastu godzin, w zależności od grubości plasterków i wilgotności owoców. Pamiętaj, żeby regularnie sprawdzać stan suszenia, aby uniknąć przesuszenia.

Zobacz również

Konfitura z czerwonej cebuli z tymiankiem

konfitura-z-czerwonej-cebuli-z-tymiankiem

Marynowane rzodkiewki - pyszna, chrupiąca i pikantna przekąska

marynowane-rzodkiewki-pyszna-chrupiaca-i-pikantna-przekaska

Nalewka rabarbarowa z truskawkami i pomarańczami

nalewka-rabarbarowa-z-truskawkami-i-pomaranczami

OCTY - sekrety fermentacji i przepisy - Magdalena Mildner

octy-sekrety-fermentacji-i-przepisy-magdalena-mildner

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.