Dynia hokkaido ma tą przewagę nad innymi odmianami dyń, że możemy ją jeść wraz ze skórką. Wystarczy dynię dokładnie umyć, przekroić, usunąć pestki wraz z włóknistym miąższem i mamy gotowe warzywo do dalszej obróbki. Dynię hokkaido możemy gotować lub dusić, jednak najsmaczniejsza jest pieczona w piekarniku.

Do przygotowania tego dania najlepsze będą małe dynie, takie o wadze około 300 - 400 g każda.

SKŁADNIKI

4 małe dynie hokkaido

1 mała cukinia

1 czerwona papryka

2 łodygi selera naciowego

2 ząbki czosnku

100 g suszonych śliwek

200 g pomidorków koktajlowych

4 łyżki oliwy plus 2 łyżki do wysmarowania dyń

250 ml bulionu warzywnego

150 g kuskus

1/2 - 1 łyżeczki sambal oelek lub posiekanej papryczki chili

1/2 łyżeczki mielonego kuminu

sól

WYKONANIE

Paprykę, cukinię i łodygi selera kroimy w małe kawałki (kostki, paski, tak jak lubimy). Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, pomidorki w ćwiartki, suszone śliwki w paski.

Ścinamy dynię od góry, odcięte "pokrywki" odkładamy na bok. Wydrążamy dynię z pestek i włóknistego miąższu. Wnętrze dyni smarujemy oliwą i lekko solimy.

Na głębokiej patelni podgrzewamy olej i obsmażamy około 3 - 5 minut paprykę, cukinię i seler. Dodajemy czosnek, sambal oelek, smażymy minutę dodajemy gorący bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia dodajemy kuskus, przykrywamy i odstawiamy z palnika. Po 5 minutach dodajemy suszone śliwki, dodajemy kumin i sól. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Kuskusem z warzywami wypełniamy dynie, przykrywamy "pokrywkami" i zapiekamy w rozgrzanym do 200°C piekarniku około 45 - 60 minut, aż dynia będzie miękka.

Smacznego!

Zobacz również

Zapiekana dynia hokkaido z trawą cytrynową, fistaszkami i limonką

zapiekana-dynia-hokkaido-z-trawa-cytrynowa-fistaszkami-i-limonka

Sałatka z makaronu z cukinii i makaronu ryżowego podana z pomidorkami i halloumi

salatka-z-makaronu-z-cukinii-i-makaronu-ryzowego-podana-z-pomidorkami-i-halloumi

Serowy placek z dynią, porem i fetą

serowy-placek-z-dynia-porem-i-feta

Surówka z białej kapusty z suszonymi morelami, czerwoną cebulą

surowka-z-bialej-kapusty-z-suszonymi-morelami-czerwona-cebula

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.