Dynia hokkaido ma tą przewagę nad innymi odmianami dyń, że możemy ją jeść wraz ze skórką. Wystarczy dynię dokładnie umyć, przekroić, usunąć pestki wraz z włóknistym miąższem i mamy gotowe warzywo do dalszej obróbki. Dynię hokkaido możemy gotować lub dusić, jednak najsmaczniejsza jest pieczona w piekarniku.
Do przygotowania tego dania najlepsze będą małe dynie, takie o wadze około 300 - 400 g każda.
SKŁADNIKI
4 małe dynie hokkaido
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
2 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
100 g suszonych śliwek
200 g pomidorków koktajlowych
4 łyżki oliwy plus 2 łyżki do wysmarowania dyń
250 ml bulionu warzywnego
150 g kuskus
1/2 - 1 łyżeczki sambal oelek lub posiekanej papryczki chili
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
sól
WYKONANIE
Paprykę, cukinię i łodygi selera kroimy w małe kawałki (kostki, paski, tak jak lubimy). Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, pomidorki w ćwiartki, suszone śliwki w paski.
Ścinamy dynię od góry, odcięte "pokrywki" odkładamy na bok. Wydrążamy dynię z pestek i włóknistego miąższu. Wnętrze dyni smarujemy oliwą i lekko solimy.
Na głębokiej patelni podgrzewamy olej i obsmażamy około 3 - 5 minut paprykę, cukinię i seler. Dodajemy czosnek, sambal oelek, smażymy minutę dodajemy gorący bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia dodajemy kuskus, przykrywamy i odstawiamy z palnika. Po 5 minutach dodajemy suszone śliwki, dodajemy kumin i sól. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Kuskusem z warzywami wypełniamy dynie, przykrywamy "pokrywkami" i zapiekamy w rozgrzanym do 200°C piekarniku około 45 - 60 minut, aż dynia będzie miękka.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.