Domowy piernik z dojrzewającego ciasta,przekładany gorącymi powidłami, oblany czekoladą i obsypany orzechami

Początkiem listopada nastawiłam 2 porcje ciasta na staropolski piernik dojrzewający. Po miesiącu dojrzewania w chłodnej piwnicy z jednej części przygotowałam pierniczki, z drugiej piernik przekładany powidłami śliwkowymi.


Dla przypomnienia podaję przepis na ciasto na pienik staropolski

SKŁADNIKI

Ciasto

  • 500 g miodu
  • 250 g cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki np. typ 550
  • 3 jaja
  • 125 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki sody
  • 30 - 40 g przyprawy do piernika  - najlepiej domowej roboty

Do przełożenia

  • 1 kg powideł śliwkowych

Polewa

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła
  • Dodatkowo posiekane orzechy włoskie

WYKONANIE

Ciasto na piernik

  1. W garnku na wolnym ogniu podgrzewamy miód, cukier i masło.
  2. Cały czas mieszamy, a gdy cukier całkowicie się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia i studzimy.
  3. Do miski przesiewamy mąkę, sodę i przyprawę do piernika, dodajemy sól i mieszamy.
  4. Jaja ucieramy z przestudzoną masą z miodu, masła i cukru, najlepiej w makutrze, ponieważ mikser po dodaniu mąki może okazać się za słaby.
  5. Stopniowo dodajemy mąkę z sodą i przyprawą piernikową, w trakcie ucierania podlewamy stopniowo mleko.
  6. Gotowe ciasto, albo pozostawiamy w makutrze, albo przekładamy do słoja lub kamionkowego garnka.
  7. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni.

Pieczenie ciasta na piernik

  1. Ciasto dzielimy na 3 porcje.
  2. Każdą część rozwałkowujemy i wykładamy do blaszki o wymiarach 39 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Pieczemy pojedynczo piernikowe ciasta około 20 - 25 minut w temperaturze 170°C, studzimy.
  4. Wystudzone blaty piernikowe przekładamy podgrzanymi powidłami śliwkowymi, przykrywamy papierem do pieczenia, stawiamy na nie blaszkę, w której się piekły i obciążamy.
  5. Do obciążenia możemy wykorzystać np. kamienie, słoiki lub puszki z przetworami.
  6. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 3 dni, po tym czasie ciasto zmięknie i zespoli się z powidłami.
  7. Gotowy piernik możemy podzielić na 4 części i według upodobań polać czekoladą lub lukrem i posypać orzechami.

Polewa czekoladowa i orzechy

  1. W garnuszku roztapiamy masło, zdejmujemy z palnika, dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy.
  2. Gładką polewą dekorujemy ciasto.
  3. Posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Przepis na ciasto pochodzi z bloga Moje wypieki
  • Polewy wg podanych proporcji wystarczy na cały piernik, bez dzielenia. Jeżeli gotowe ciasto podzielimy na 3 - 4 mniejsze pierniki, musimy odpowiednio zwiększyć ilość składników na polewę.

Zobacz również

Pierniczki na gryczanym miodzie i ciemnym piwie

pierniczki-na-gryczanym-miodzie-i-ciemnym-piwie

Pierniczki z dojrzewającego ciasta na piernik staropolski

pierniczki-z-dojrzewajacego-ciasta-na-piernik-staropolski

Chlebowy wieniec świąteczny, pszenny chleb z makiem na zakwasie

chlebowy-wieniec-swiateczny-pszenny-chleb-z-makiem-na-zakwasie

Świąteczny keks z bakaliami i cytrynowym lukrem

swiateczny-keks-z-bakaliami-i-cytrynowym-lukrem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.