Surówka z białej kapusty z suszonymi morelami, czerwoną cebulą

Surówka z białej kapusty to najprostszy i szybki w przygotowaniu dodatek do dań głównych. Proponuję dla odmiany tym razem surówkę z kapusty z dodatkiem suszonych moreli, czerwonej cebuli oraz z sosem o lekko orientalnej nucie.

Ta  surówka jest  orzeźwiająca, chrupiąca i przede wszystkim smaczna. Lubię przygotować jej trochę więcej, bo na drugi dzień jest równie pyszna.

Składniki

1/4 główki kapusty około 500 g

100 g suszonych moreli

1 czerwona cebula

10 – 15 g świeżego imbiru

1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego

1/2 łyżeczka sambal oelek lub sosu chili

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka cukru trzcinowego

2 – 3 łyżki octu winnego białego

sól

pęczek szczypiorku

Wykonanie

Przygotowujemy sos. Obrany imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do startego imbiru dodajemy kmin rzymski, cukier, ocet winny biały, oliwę z oliwek,  sos chili lub sambal oelek, mieszamy i doprawiamy solą.

Kapustę oczyszczamy i bardzo cienko szatkujemy. Morele kroimy w paseczki, obraną cebulę w piórka.

Posiekaną kapustę, morele i cebulę mieszamy z sosem, próbujemy, w razie konieczności doprawiamy solą. Całość posypujemy posiekany, szczypiorkiem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *