Kasza kuskus powstaje z granulatu pszenicy  i wody, więc jest to bardziej makaron, niż kasza.  Kuskus jest bardzo wygodnym produktem, przede wszystkim ze względu na szybkość i prostotę przygotowania. Wystarczy, że zalejemy granulat  gorącą wodą, przetrzymamy pod przykryciem 5 minut i gotowe. Gotowa kasza kuskus sprawdzi się idealnie w zupach, sałatkach, farszach lub jako dodatek do dań obiadowych.

SKŁADNIKI

100 g kaszy kuskus

1 owoc granatu

2 - 3  gałązki selera naciowego

szalotka

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka posiekanych listków mięty

4 łyżki soku z limonki

4 łyżki oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki  mielonej kolendry

1/2 łyżeczki  mielonego kminu rzymskiego

1/2 łyżeczki chili w proszku

sól

WYKONANIE

Kuskus przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu lub wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem około 1/2 cm ponad poziom kaszy i zostawiamy na 5 minut pod przykryciem.

Owoc granatu przekrawamy na pół w poprzek, z jednej połowy wyłuskujemy pestki granatu, z drugiej wyciskamy sok, np. w małej ręcznej wyciskarce do cytrusów.

Przygotowujemy sos, w misce mieszamy sok z granatu, sok z limony, oliwę, posiekaną pietruszkę i miętę oraz kmin rzymski, kolendrę i chili. Próbujemy, doprawiamy solą według uznania.

Do sosu dodajemy przestudzoną kaszę kuskus, dokładnie mieszamy. Dokładamy drobno posiekaną szalotkę i gałązki selera pokrojone w plasterki. Na koniec dorzucamy owoce granatu, mieszamy i gotowe.

Smacznego!

Zobacz również

Panna cotta z mleka kokosowego i agaru z owocami granatu

panna-cotta-z-mleka-kokosowego-i-agaru-z-owocami-granatu

Sycylijska przygoda na talerzu - sałatka z cytronu

sycylijska-przygoda-na-talerzu-salatka-z-cytronu

Sałatka z pomidorów z granatem, szalotką, ziołami i mini mozzarellą

salatka-z-pomidorow-z-granatem-szalotka-ziolami-i-mini-mozzarella

Sałatka z łososiem, salsa z granatów, chili i mięty

salatka-z-lososiem-salsa-z-granatow-chili-i-miety

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.