Przepis na pyszny pomarańczowy wegański budyń jaglany według Jarzynovej

Przygotowanie budyniu z kaszy jaglanej wydaje się banalnie proste i … takie jest, ale pod pewnymi warunkami. Dominika Jarzynova zrobiła małą budyniową rewolucję, kiedy to wrzuciła na swój profil na Instagramie zdjęcia i przepis na jaglany budyń idealny. Prezentował się tak apetycznie, był cudownie kremowy i muślinowy, że postanowiłam przygotować go od razu.


Przepis Dominiki zawiera kilka ważnych wskazówek,  których warto się trzymać, aby uzyskać pożądany efekt. Pierwsza to moczenie kaszy przez 8 godzin, druga to proporcje mleka i kaszy, kolejna to sposób gotowania i ostatnia, najważniejsza to miksowanie ugotowanej, gorącej kaszy.  Warunkiem uzyskania tak muślinowej konsystencji jest również miksowanie w blenderze o dużej mocy.

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • szczypta soli
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • do podania: pomarańcza, pistacje, kasza jaglana ekspandowana lub inne ulubione dodatki.

WYKONANIE

  1. Kaszę jaglaną zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na około 8 godzin.
  2. Namoczoną kaszę płuczemy pod bieżącą wodą na sicie i przekładamy do garnka.
  3. Zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy.
  4. Gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem około 30 minut, co jakiś czas mieszamy i pilnujemy, aby kasza nie przywarła do dna garnka.
  5. Obraną, bez pestek  pomarańczę wrzucamy do miksera, dodajemy miód lub syrop klonowy.
  6. Dolewamy gorącą (ważne!) kaszę jaglaną i miksujemy, do momentu uzyskania kremowej konsystencji.*
  7. Budyń możemy zjeść od razu, na ciepło lub przelać do słoików i ostudzony przechowywać w lodówce do 3 dni.
  8. Podajemy z ulubionymi dodatkami, ja tym razem budyń obłożyłam pomarańczami, pistacjami, kaszą jaglaną ekspandowaną i pudrem z liofilizowanej żurawiny.

*Najlepszy do miksowania będzie blender o dużej mocy, ja korzystam z thermomix, sprawdza się idealnie.

Zobacz również

Koreczki ze świeżymi figami, mini mozzarellą i szynką

koreczki-ze-swiezymi-figami-mini-mozzarella-i-szynka

Lunchbox na każdy dzień - Fit Bento - Malwina Bareła

lunchbox-na-kazdy-dzien-fit-bento-malwina-barela

Białe szparagi w pomarańczowo maślanym sosie

biale-szparagi-w-pomaranczowo-maslanym-sosie

Rolowane drożdżówki z makiem, orzechami włoskimi i pomarańczami

rolowane-drozdzowki-z-makiem-orzechami-wloskimi-i-pomaranczami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.