Faszerowane jajka musem z awokado, musztardą i rzeżuchą. Jaja z musem z awokado - pomysł na wielkanocne śniadanie i nie tylko

Pieprzyca siewna nazywana jest u nas potocznie rzeżuchą, jednak ta nazwa odnosi się do odrębnego rodzaju roślin. Ale to tylko ciekawostka, bo pewnie przyzwyczajeń nie zmienimy, a pieprzyca i tak pozostanie rzeżuchą.


SKŁADNIKI

  • 6 jajek
  • 1 awokado
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • rzeżucha, czyli pieprzyca siewna

WYKONANIE

  1. Jaja gotujemy na twardo około 8-9 minut, studzimy,  obieramy i przekrawamy na pół.  
  2. Wyjmujemy żółtka, przekładamy do miseczki, a białka układamy na talerzu.
  3. Do żółtek dodajemy miąższ z awokado, musztardę, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Całość dokładanie rozdrabiamy za pomocą widelca i mieszamy, aż uzyskamy jednolity mus.
  5. Mus z awokado i żółtek nakładamy na białka w miejsce po żółtkach, dla lepszego efektu możemy użyć rękawa cukierniczego.
  6. Faszerowane jajka posypujemy listkami rzeżuchy.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Pieprzyca siewna. Często przygotowując wstęp do przepisu poszukuje informacji na temat któregoś ze składników. Szczególnie wtedy, kiedy przepis jest banalnie prosty.
  • Tym razem chciałam podkreślić walory zdrowotne rzeżuchy. Wiem już, że zawiera spore ilości witamin ( A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E i K) i minerałów (wapń, żelazo, magnez, mangan, jod, fosfor i potas), ale nie wiedziałam, że tak naprawdę rzeżucha to właśnie pieprzyca siewna.

Zobacz również

Galareta Wielkanocna Baba z kurczaka i indyka

galareta-wielkanocna-baba-z-kurczaka-i-indyka

Wielkanocne drożdżowe zajączki, orkiszowe bułeczki z syropem klonowym

wielkanocne-drozdzowe-zajaczki-orkiszowe-buleczki-z-syropem-klonowym

Domowy zakwas na żurek na dwa sposoby

zakwas-na-zurek-na-dwa-sposoby

Sałatka z awokado zapieczonym z łososiem i jajkiem

salatka-z-awokado-zapieczonym-z-lososiem-i-jajkiem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.