Frittata jest potrawą uniwersalną, to pomysł na proste, szybkie i sycące śniadanie, na obiad, jaki i na kolację. Podstawą dania są jaja, dodatkiem mogą być dowolne składniki, które akurat mamy w lodówce. Przy okazji możemy przygotować danie w duchu zero waste i nic się nie zmarnuje!

Frittatę możemy przygotować na żeliwnej patelni lub innej, którą można włożyć w całości do piekarnika. Dobrze sprawdzi się również patelnia z odpinaną rączką.

Szparagi możemy krótko zblanszować, ale nie musimy. Jeżeli lubimy szparagi chrupiące, al dente, blanszowanie pomijamy.

SKŁADNIKI

1 pęczek zielonych szparagów

250 g pomidorków koktajlowych

6 jajek

150 g sera żółtego wędzonego, startego

3 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka musztardy Dijon

1 łyżka posiekanego szczypiorku

1 łyżka posiekanej świeżej bazylii

2 łyżki oliwy

sol, pieprz

WYKONANIE

Zielone szparagi blanszujemy. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, szparagi oczyszczamy i odkrawamy twarde końce. Przygotowujemy miskę z zimną wodą i kostkami lodu. Do gotującej się wody wkładamy szparagi i gotujemy około 2 minut, po czym za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy je i szybko przekładamy do wody z lodem.

Jajka wbijamy do miski, dodajemy jogurt grecki, musztardę, mieszamy trzepaczką, aż jaja połączą się z jogurtem. Do masy dodajemy 3/4 startego sera wędzonego, szczypiorek, bazylię, doprawiamy solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzewamy do 190°C.

Szparagi kroimy na mniejsze kawałki, główki odkładamy. Rozgrzewamy oliwę na patelni (żeliwnej lub innej, którą możemy włożyć do piekarnika, np. z odpinaną rączką), minutę obsmażamy kawałki szparagów, zalewamy całość masą jajeczną i smażymy około 3 minuty na średnim ogniu. Rozkładamy na wierzchu końcówki szparagów, pomidorki koktajlowe, posypujemy pozostałym serem i ostrożnie wstawiamy patelnię do piekarnika. Zapiekamy, aż frittata będzie ścięta, około 10 - 12 minut.

Smacznego

Zobacz również

Szparagi w boczku z chipsami z czosnku i imbiru

szparagi-w-boczku-z-chipsami-z-czosnku-i-imbiru

Tartaletki na francuskim cieście zapiekane z zielonymi szparagami

tartaletki-na-francuskim-ciescie-ze-szparagami-jarmuzem-i-szczypiorkiem

Jeden garnek, jedna planeta - jedna książka - Anna Jones

jeden-garnek-jedna-planeta-jedna-ksiazka-anna-jones

Grillowane zielone szparagi z burratą i ziołową gremolatą

grillowane-zielone-szparagi-z-burrata-i-ziolowa-gremolata

Komentarze

www.mojasmacznakuchnia.com.pl 2019-04-30 20:00:38

piękna!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-05-01 23:20:26

pięknie dziękuję 🙂

Odpowiedz

kamciss 2019-05-16 17:10:35

Świetny pomysł na weekendowe, leniwe śniadanie :)
Pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-05-17 11:01:19

tak, leniwe i ...późne śniadanie 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.