Kruche bułeczki scones z rabarbarem i różowym rabarbarowym lukrem. Orkiszowe bułeczki scones z rabarbarem na śniadanie lub deser

Popularne w Wielkiej Brytanii kruche bułeczki to pieczywo wyjątkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Są bardzo wszechstronne, idealne na śniadanie, podwieczorek lub przekąskę. Scones przygotowujemy bez drożdży, na proszku do pieczenia. Możemy je przyrządzić na słodko lub wytrawnie.


SKŁADNIKI

LUKIER

  • 200 g rabarbaru ze skórką
  • 200 ml wody
  • 100 g cukru pudru

SCONES

  • 350 g mąki tortowej orkiszowej
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 130 g masła
  • 1 jajo
  • 130 g śmietany lub gęstego jogurtu, np jogurtu greckiego
  • 200 g rabarbaru bez skórki
  • skórka otarta z 1 cytryny

WYKONANIE

LUKIER

  1. Lukier przygotowujemy w dwóch etapach.
  2. Najpierw kroimy rabarbar ze skórką na małe kawałki, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
  3. Odstawiamy do przestudzenia i możemy zacząć przygotowanie scones.
  4. Kiedy bułki będą już upieczone i przestygną przecedzamy przez sitko sok z rabarbaru.
  5. Dodajemy 2 - 3 łyżki rabarbarowego soku do cukru pudru, mieszamy i polewamy bułki.

SCONES

  1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i solą.
  2. Masło kroimy na kawałki i mieszamy z mąką.
  3. Możemy masło połączyć z mąką używając noża, robota lub rozetrzeć w dłoniach.
  4. Dodajemy skórkę cytrynową, mieszamy.
  5. Jaja lekko ubijamy  ze śmietaną i dodajemy do mąki, mieszamy i zagniatamy, aż ciasto się połączy, będzie trochę lepkie.
  6. Obrany ze skórki rabarbar kroimy na małe kawałki lub kostkę (zależy jak grube są łodygi).
  7. Kawałki rabarbaru wrabiamy/wgniatamy w ciasto.
  8. Z ciasta formujemy kulę, następnie na podsypanej mąką stolnicy placek o średnicy około 20 cm.
  9. Kroimy na 8 kawałków i przenosimy je delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  10. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C przez około 20 minut na złoty kolor.
  11. Kiedy przestygną polewamy rabarbarowym lukrem.

Inspiracja z książki "Aromen Feuerwerk" Kathariny Kullmer

Zobacz również

Orkiszowe kruche bułeczki z żurawinowym lukrem - Cranberry Scones

orkiszowe-kruche-buleczki-z-zurawinowym-lukrem-cranberry-scones

Rustykalna tarta z truskawkami, rabarbarem i ricottą

rustykalna-tarta-z-truskawkami-rabarbarem-i-ricotta

Crostata di limone - tarta cytrynowa z migdałami

crostata-di-limone-tarta-cytrynowa-z-migdalami

Chleb na zakwasie z daktylami i kolendrą. Domowy chleb pszenno żytni z foremki

chleb-na-zakwasie-z-daktylami-i-kolendra-domowy-chleb-pszenno-zytni-z-foremki

Komentarze

Konesso 2019-05-16 15:21:40

Rabarbarowy lukier brzmi naprawdę świetnie!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-05-17 11:03:04

... i smakuje, i wygląda 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.