Kruche bułeczki scones z rabarbarem i różowym rabarbarowym lukrem. Orkiszowe bułeczki scones z rabarbarem na śniadanie lub deser

Jak szybko przygotować słodkie śniadaniowe bułeczki bez drożdży?

Popularne w Wielkiej Brytanii kruche bułeczki to pieczywo wyjątkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Są bardzo wszechstronne, idealne na śniadanie, podwieczorek lub przekąskę. Scones przygotowujemy bez drożdży, na proszku do pieczenia. Możemy je przyrządzić na słodko lub wytrawnie.

Jak szybko przygotować efektowny różowy lukier, który doskonale pasuje do słodkich wypieków, takich jak śniadaniowe bułeczki scones?

Rabarbarowy lukier jest bardzo efektowny i aromatyczny, stanowiąc świetny dodatek do słodkich wypieków, który nadaje im smak i kolor. Delikatny różowy odcień lukru zawdzięczamy połączeniu cukru pudru z naturalnym barwnikiem z soku z rabarbaru. Lukier jest lekko kwaśny i doskonale komponuje się ze słodkimi śniadaniowymi bułeczkami scones.


SKŁADNIKI

Rabarbarowy lukier

  • 200 g rabarbaru ze skórką
  • 200 ml wody
  • 100 g cukru pudru

Bułeczki scones

  • 350 g mąki tortowej orkiszowej
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 130 g masła
  • 1 jajo
  • 130 g śmietany lub gęstego jogurtu, np jogurtu greckiego
  • 200 g rabarbaru bez skórki
  • skórka otarta z 1 cytryny

WYKONANIE

Rabarbarowy lukier

  1. Lukier przygotowujemy w dwóch etapach.
  2. Najpierw kroimy rabarbar ze skórką na małe kawałki, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
  3. Odstawiamy do przestudzenia i możemy zacząć przygotowanie scones.
  4. Kiedy bułki będą już upieczone i przestygną przecedzamy przez sitko sok z rabarbaru.
  5. Dodajemy 2 - 3 łyżki rabarbarowego soku do cukru pudru, mieszamy i polewamy bułki.

Bułeczki scones

  1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i solą.
  2. Masło kroimy na kawałki i mieszamy z mąką.
  3. Możemy masło połączyć z mąką używając noża, robota lub rozetrzeć w dłoniach.
  4. Dodajemy skórkę cytrynową, mieszamy.
  5. Jaja lekko ubijamy ze śmietaną i dodajemy do mąki, mieszamy i zagniatamy, aż ciasto się połączy, będzie trochę lepkie.
  6. Obrany ze skórki rabarbar kroimy na małe kawałki lub kostkę (zależy jak grube są łodygi).
  7. Kawałki rabarbaru wrabiamy/wgniatamy w ciasto.
  8. Z ciasta formujemy kulę, następnie na podsypanej mąką stolnicy placek o średnicy około 20 cm.
  9. Kroimy na 8 kawałków i przenosimy je delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  10. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C przez około 20 minut na złoty kolor.
  11. Kiedy przestygną polewamy rabarbarowym lukrem.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Inspiracja z książki "Aromen Feuerwerk" Kathariny Kullmer

Zobacz również

Orkiszowe kruche bułeczki z żurawinowym lukrem - Cranberry Scones

orkiszowe-kruche-buleczki-z-zurawinowym-lukrem-cranberry-scones

Rustykalna tarta z truskawkami, rabarbarem i ricottą

rustykalna-tarta-z-truskawkami-rabarbarem-i-ricotta

Bułeczki drożdżowe z ricottą, pomarańczami i kruszonką

buleczki-drozdzowe-z-ricotta-pomaranczami-i-kruszonka

Crostata di limone - tarta cytrynowa z migdałami

crostata-di-limone-tarta-cytrynowa-z-migdalami

Komentarze

Konesso 2019-05-16 15:21:40

Rabarbarowy lukier brzmi naprawdę świetnie!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-05-17 11:03:04

... i smakuje, i wygląda 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.