Szybki i efektowny deser z truskawkami, aksamitnym mascarpone, serkiem ricotta i chrupiącym ciastem filo - połączenie tekstur, które oczaruje Twoje kubki smakowe!

Ciasto filo możemy kupić świeże lub mrożone. Jest to bardzo uniwersalne ciasto, które wykorzystujemy zarówno w słodkich, jak i pikantnych daniach. Aby jednak osiągnąć sukces, musimy zachować pewne środki ostrożności.

Jeżeli kupiliśmy ciasto zamrożone, najlepiej rozmrozić je na kilka godzin przed planowanym użyciem w lodówce. W przeciwnym razie ciasto może stać się gumowate, a przy próbie oddzielenia zamrożonych płatów mogą się one rozerwać.

Otwarte i rozłożone ciasto podczas pracy należy przykryć folią spożywczą i wilgotną ściereczką, ponieważ szybko wysycha. Po użyciu każdego płata należy upewnić się, że pozostałe ciasto jest ponownie przykryte.

Jeśli pozostanie nam jeszcze ciasto, możemy je przechować na kolejny raz. Jeżeli kupiliśmy świeże filo, szczelnie owijamy je w folię i przechowujemy w lodówce przez maksymalnie tydzień lub zamrażamy. Jeśli używamy filo mrożonego, nie powinniśmy go ponownie zamrażać.

koszyczki z ciasta filo z truskawkami

.

SKŁADNIKI na 12 sztuk

Koszyczki

  • 300 g ciasta filo (1 opakowanie)
  • 60 - 80 g stopionego masła
  • 20 g cukru pudru
  • mielony cynamon
  • truskawki lub inne owoce, tyle ile lubimy i ile zmieści się w koszyczkach

Krem

  • 300 g  ricotta
  • 300 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru + 1 łyżka do obsypania
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny, lub włoskiego likieru Limoncello

WYKONANIE

  1. W dużej misce ubijamy wszystkie składniki na krem, a następnie przechowujemy go w przykrytej misce w lodówce.
  2. Wyjmujemy ciasto z opakowania i ostrożnie rozwijamy je na blacie.
  3. Na stolnicy kładziemy jeden arkusz ciasta i delikatnie smarujemy go masłem, a następnie posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.
  4. Nakładamy kolejny arkusz ciasta i powtarzamy ten proces, zlepiając po 2 lub 3 płaty ciasta.
  5. Po zlepianiu arkuszy ciasta kroimy je na 12 kwadratów, które powinny być wystarczająco duże, aby zmieściły się w otworach foremki na muffiny i wystawały na zewnątrz.
  6. Otwory foremki na muffiny delikatnie smarujemy masłem i wykładamy je kwadratami ciasta filo, tworząc koszyczki. Dodatkowo smarujemy pozostałym masłem po wierzchu.
  7. Wkładamy foremkę do rozgrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
  8. Po upieczeniu ostrożnie wyjmujemy koszyczki z foremek i studzimy na kratce.
  9. Tuż przed podaniem deseru wypełniamy koszyczki kremem, a następnie obkładamy owocami.
  10. Na koniec posypujemy całość cukrem pudrem i cynamonem.

Zobacz również

Koszyczki z ciasta filo z borówkami i fioletowym kremem z mascarpone i ricotty, szybki i pyszny deser

koszyczki-z-ciasta-filo-z-borowkami-i-fioletowym-kremem-z-mascarpone-i-ricotty-szybki-i-pyszny-deser

Ciasto z pieczonymi śliwkami i płatkami owsianymi i migdałowymi

ciasto-z-pieczonymi-sliwkami-i-platkami-owsianymi-i-migdalowymi

Pieczone brzoskwinie z pieprzem i tymiankiem podane z serem ricotta i miodem

pieczone-brzoskwinie-z-pieprzem-i-tymiankiem-podane-z-serem-ricotta-i-miodem

Domowe lody z truskawek i mango z mascarpone

domowe-lody-z-truskawek-i-mango-z-mascarpone

Komentarze

Konesso 2019-06-10 16:25:21

Ciasto filo... o takim jeszcze nie słyszeliśmy, ale brzmi świetnie :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-06-11 09:28:24

Filo to bardzo cienkie ciasto warstwowe z kuchni Europy Środkowo-Wschodniej i bałkańskiej. Na szczęście dostępne jest już u nas w większych marketach. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.