Odkryj wyjątkowy dżem z truskawek, rabarbaru z imbirem. Poznaj idealne połączenie sezonowych smaków w klasycznej, a jednocześnie nowej interpretacji

W sezonie, kiedy truskawki i rabarbar królują na stoiskach, nie sposób oprzeć się ich naturalnemu połączeniu. Dżem truskawkowy z rabarbarem to klasyka, która cieszy się dużą popularnością. Jednak gdy dodamy do niego odrobinę świeżego imbiru, odkryjemy zupełnie nowy wymiar smaku i aromatu.

Dżem truskawkowo rabarbarowy z imbirem

SKŁADNIKI

  • 1 kg rabarbaru (łodygi ze skórką)
  • 1 kg truskawek
  • 15 g startego świeżego imbiru
  • sok z 1 cytryny
  • 350 g cukru (może być więcej, zależy od słodkości truskawek)

WYKONANIE

  1. Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na kawałki.
  2. Rabarbar myjemy, nie obieramy, kroimy w kostkę.
  3. W dużym garnku umieszczamy pokrojone truskawki i rabarbar, dodajemy starty imbir, sok z cytryny i cukier.
  4. Gotujemy na małym ogniu przez kilka godzin, regularnie mieszając.
  5. Po uzyskaniu żądanej gęstości gorący dżem przelewamy do wcześniej wyparzonych łoików, dokręcamy pokrywki i poddajemy pasteryzacji, np. w piekarniku.

JAK PASTERYZOWAĆ DŻEMY W PIEKARNIKU? PASTERYZACJA SŁOIKÓW Z PRZETWORAMI W PIEKARNIKU

  1. Przygotowujemy słoiki i pokrywki poprzez staranne wyparzenie ich w gorącej wodzie i wysuszenie.
  2. Napełniamy słoiki gorącym dżemem, pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni u góry.
  3. Zamykamy słoiki dokładnie, ale nie zbyt mocno.
  4. Umieszczamy słoiki na blasze, tak aby nie dotykały się nawzajem.
  5. Wstawiamy blachę ze słoikami do zimnego piekarnika.
  6. Nastawiamy piekarnik na temperaturę około 120-140°C i pasteryzujemy słoiki przez około 20-30 minut.
  7. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy słoiki w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
  8. Wyjmujemy słoiki z piekarnika i sprawdzamy, czy pokrywki są dobrze zamknięte.
  9. Jeśli którejś pokrywki nie można dobrze dokręcić, wówczas zaleca się przechowywanie tego słoika w lodówce i spożycie dżemu w ciągu kilku tygodni.
  10. Pozostałe słoiki, które są prawidłowo zakręcone, można przechowywać w chłodnym i suchym miejscu przez dłuższy czas.

Zobacz również

Nalewka rabarbarowa z truskawkami i pomarańczami

nalewka-rabarbarowa-z-truskawkami-i-pomaranczami

Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

dzem-pomidorowy-pikantny-dzem-z-pomidorkow-koktajlowych

Ogórki kiszone - tradycyjny, prosty przepis

ogorki-kiszone-tradycyjny-prosty-przepis

Dyniowe kimchi - koreańska kiszonka z dynią

dyniowe-kimchi

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.