Galette z truskawkami, rabarbarem i ricottą - smakowita tarta z owocami. Delikatne, kruche ciasto wypełnione świeżymi owocami, prostota przygotowania sprawiają, że to idealny pomysł na pyszny deser.

Rustykalna tarta to jeden z moich ulubionych wypieków. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a dodatkowo możemy przygotować ciasto już dzień wcześniej i przechowywać je w lodówce. Co więcej, nie potrzebujemy specjalnych foremek - wystarczy rozwałkować ciasto, ułożyć na nim soczyste owoce, delikatnie zwinąć brzegi i gotowe.

Dziś proponuję tartę z wykorzystaniem sezonowych owoców, takich jak soczyste truskawki i kwaśny rabarbar. Aby nadać wyjątkowego smaku, do tego połączenia używam również serka ricotta. Zapraszam do spróbowania tej doskonałej kombinacji smaków i aromatów.

Rustykalna tarta z truskawkami, rabarbarem i ricottą

SKŁADNIKI

Ciasto

  • 230 g mąki
  • 50 g cukru
  • 100 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 4 łyżki zimnej wody
  • otarta skórka z 1/2 pomarańczy

Nadzienie

  • 180 g ricotty
  • otarta skórka z 1/2 pomarańczy
  • 250 g truskawek
  • 150 g rabarbaru
  • 70 g cukru
  • 1 laska wanilii

Dodatkowo

  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru demerara

WYKONANIE

  1. W misce mieszamy mąkę, cukier i otarta skórka z 1/2 pomarańczy.  
  2. Zimne kawałki masła, koniuszkami palców rozcieramy z mąką, podobnie jak na kruszonkę.
  3. Dodajemy ocet, zimną wodę, krótko wyrabiamy.
  4. Zlepiamy z ciasta dysk, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut.  
  5. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy pomiędzy papierem do pieczenia a folią na placek o średnicy około 35 cm, zdejmujemy folię a ciasto pozostawiamy na papierze.
  6. Ricottę mieszamy z otarta skórką z 1/2 pomarańczy i wylewamy na ciasto, pozostawiając  4 - 5 cm wolnej krawędzi.
  7. Truskawki kroimy na plasterki, rabarbar (nieobrany) na plasterki, dodajemy cukier, ziarenka wanilii wyłuskane z laski, mieszamy i rozkładamy na serze ricotta.
  8. Zawijamy brzegi ciasta na nadzienie i robimy fałdy/zakładki.
  9. Roztrzepanym jajkiem smarujemy brzegi ciasta, posypujemy cukrem demerara, przekładamy razem z papierem do pieczenia na blachę.
  10. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200°C, następnie około 40 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto będzie złotobrązowe.

Inspiracja - Donna Hay Modern Baking

Zobacz również

Crostata di limone - tarta cytrynowa z migdałami

crostata-di-limone-tarta-cytrynowa-z-migdalami

Kruche tartaletki z kremem migdałowym i agrestem

kruche-tartaletki-z-kremem-migdalowym-i-agrestem

Nalewka rabarbarowa z truskawkami i pomarańczami

nalewka-rabarbarowa-z-truskawkami-i-pomaranczami

Zaletti - kukurydziane włoskie ciasteczka z rodzynkami

zaletti-kukurydziane-wloskie-ciasteczka-z-rodzynkami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.