Lody bez dodatku cukru, z truskawek, mango i mascarpone

Owocowe lody z mascarpone  są kremowe, orzeźwiające, a przede wszystkim zdrowe. Składają się tylko z 5 składników i do ich przygotowania nie potrzebujemy maszyny do lodów.  Wystarczy kilka minut, aby połączyć składniki, potem już tylko musimy zamrozić i … uzbroić się w cierpliwość. Tym razem proponuję lody bez cukru z truskawek, mango i mascarpone.

Składniki

250 g truskawek

250 g miąższu z mango

500 g mascarpone

sok z 1/2 limonki

1 łyżka miodu

Wykonanie

Miąższ z mango, sok z limony, 250 g mascarpone miksujemy na gładki i kremowy mus. Truskawki, miód, 250 g mascarpone również miksujemy na gładko.   Masą wypełniamy foremki do lodów, pół masą z mango, pół masą truskawkową.  Wtykamy patyczki i mrozimy (możemy  udekorować posypką cukrową, czekoladową, orzechami lub wiórkami kokosowymi).

Aby w pełni delektować się smakiem i kremową konsystencją lodów, warto wyjąć  je z zamrażarki na około 10 minut przed podaniem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *