Domowe przetwory - dżem agrestowy z dodatkiem jałowca i soczystego grejpfruta. Wyjątkowe połączenie smaków agrestu, jałowca i grejpfruta tworzy niepowtarzalną kompozycję. Spróbuj tego oryginalnego dżemu i odkryj nowe doznania smakowe!

Dżem agrestowy z dodatkiem jałowca i soczystego grejpfruta to wyjątkowy przysmak, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodko-kwaśno-gorzkich smaków.

Może Was zaskoczyć, ale oryginalny przepis na ten dżem zawierał w składzie gin i tonic. Jednak postanowiłam wprowadzić zdrowszą i bezalkoholową wersję, zachowując jednocześnie jego niezwykły charakter.

Gorycz toniku zastąpiłam soczystym różowym grejpfrutem, który nadał dżemowi delikatną, świeżą nutę. Aby zaakcentować aromat ginu, użyłam zmiażdżonych owoców jałowca, dzięki czemu dżem zyskał wyjątkowy smak.

Efektem tych małych kuchennych eksperymentów jest pyszny, słodko-kwaśno-gorzki dżem agrestowy, który z pewnością zachwyci wasze podniebienia.

Agrestowy dżem "GIN - TONIC" - agrest, grejpfrut i jałowiec

Czy jesteście gotowi spróbować tego wyjątkowego dżemu? Przygotowanie jest proste, a smak niepowtarzalny. Zachęcam do kulinarnych eksperymentów.

SKŁADNIKI

  • 1 kg agrestu
  • 250 g grejpfruta różowego (waga po obraniu ze skóry)
  • 5 - 7 sztuk owoców jałowca
  • sok z 1 cytryny
  • 500 g cukru*

WYKONANIE

  1. Agrest myjemy, obsuszamy i nożyczkami odcinamy ogonki i szypułki.
  2. Grejpfruta obieramy z grubej skóry, jeżeli nie chcemy za dużo goryczy w dżemie, polecam obrać również albedo, czyli białą błonę owocu.
  3. Obranego grejpfruta przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki i miksujemy.  
  4. Owoce jałowca miażdżymy w moździerzu.
  5. Oczyszczony agrest, zmiksowany grejpfrut, zmiażdżony jałowiec, sok z cytryny i cukier przekładamy do garnka z grubym dnem i na wolnym ogniu gotujemy, tak długo aż uzyskamy pożądaną konsystencję.
  6. W trakcie gotowania pilnujemy i mieszamy dżem, aby nie przywarł do dna garnka.
  7. Pod koniec gotowania próbujemy i w razie potrzeby dosładzamy.
  8. Dżem gotowałam dość długo, kilka godzin na bardzo małym ogniu, dlatego jest bardzo gęsty i ciemny.
  9. Ugotowany, jeszcze gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zamykamy, pasteryzujemy.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Ilość cukru zależy od naszych upodobań smakowych oraz od czasu gotowania dżemu. Zwykle im dłużej gotuję na wolnym ogniu dżemy, tym mniej dodaję cukru.

Zobacz również

Aronia i gruszka - przepis na domowy dżem aroniowy

aronia-i-gruszka-przepis-na-domowy-dzem-aroniowy

Ekspresowa konfitura z pomarańczy, marchwi i imbiru

ekspresowa-konfitura-z-pomaranczy-marchwi-i-imbiru

Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

dzem-pomidorowy-pikantny-dzem-z-pomidorkow-koktajlowych

Domowa nalewka wiśniowa z miodem goździkami i cynamonem

domowa-nalewka-wisniowa-z-miodem-gozdzikami-i-cynamonem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.