Ogórkowa chrupiąca sałatka z serem feta, bazylią, czerwonymi porzeczkami i aromatycznym czosnkowym dresingiem. Idealna do dań z grilla i jako letnia przekąska. Poczuj radość lata w każdym kęsie!

Ogórki gruntowe, ser feta, świeże listki bazylii, aromatyczny czosnkowy dresing i soczyste czerwone porzeczki. Ta prosta, chrupiąca i orzeźwiająca sałatka idealnie uzupełni dania z grilla. Spróbuj jej również jako przekąski lub lekkiego dania w gorące letnie dni. Poczuj radość lata w każdym kęsie i ciesz się harmonią wyrazistych smaków!

Ogórkowa sałatka z serem feta i z czerwonymi porzeczkami

SKŁADNIKI

  • 500 g ogórków gruntowych
  • 2 garście czerwonych porzeczek
  • listki bazylii z 1 - 2 łodyżek
  • 200 g sera feta
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 łyżek oliwy
  • łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

  1. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy na niezbyt cienkie plasterki, wrzucamy do miski.
  2. Do ogórków dorzucamy listki bazylii, jeżeli są duże kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki. 
  3. Czosnek obieramy, rozgniatamy, siekamy lub ścieramy na tarce.
  4. Mieszamy w miseczce czosnek, oliwę, sok z cytryny miód.
  5. Sos doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Ogórki polewamy większą częścią sosu i mieszamy.
  7. Na koniec rozkładamy pokrojony w kostkę ser feta.
  8. Polewamy pozostałym sosem i obsypujemy czerwonymi porzeczkami.

Inspiracja - Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek - Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz

Zobacz również

Burrata z czerwoną pomarańczą, bazylią i kolendrą

burrata-z-czerwona-pomarancza-bazylia-i-kolendra

Sałatka z buraczków i ananasa z fetą i orzechami

salatka-z-buraczkow-i-ananasa-z-feta-i-orzechami

Sałatka z arbuzem, serem feta, czarnymi oliwkami, czerwoną cebulą...

salatka-z-arbuzem-serem-feta-czarnymi-oliwkami-czerwona-cebula

Spaghetti z buraczanym pesto i serem feta

spaghetti-z-buraczanym-pesto-i-serem-feta

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.