Orzechowe pierniczki orkiszowe z morelami. Korzenne ciasteczka z miodem, orzechami włoskimi i suszonymi morelami

Zamiast zwykłej mąki do pierniczków możemy użyć własnej, orzechowo orkiszowej mąki. Wystarczy zwykłą mąkę zastąpić orkiszową i zmiksować na proszek z ulubionymi orzechami i innymi przyprawami. U mnie dzisiaj orkiszowa korzenna mąka orzechowa, czyli mąka orkiszowa z orzechami włoskimi i przyprawą piernikową.


SKŁADNIKI

  • 150 g cukru
  • 200 g miodu
  • 50 g masła
  • 2 jaja
  • 100 g moreli suszonej

MĄKA ORZECHOWA

  • 550 g mąki orkiszowej
  • 200 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki kakao
  • 20 g przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczka soli

WYKONANIE

  1. Wszystkie składniki na mąkę orzechową miksujemy na proszek.
  2. Masło ucieramy z miodem i cukrem, dodając w trakcie po jednym jajku.
  3. Następnie porcjami dodajemy mąkę orzechową.
  4. Morele siekamy bardzo drobno i dodajemy do ciasta.
  5. Gotowe ciasto odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.
  6. W tym czasie blachy wykładamy papierem do pieczenia.
  7. Ciasto wyjmujemy z lodówki i partiami rozwałkowujemy na grubość 3 - 5 mm.
  8. Wykrawamy foremką gwiazdki, serduszka itp.
  9. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180°C.
  10. Ostudzone pierniczki możemy udekorować np. polewą czekoladową.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zobacz również

Czekolada i Śliwka - Ciasto mocno czekoladowe ze śliwkami

czekolada-i-sliwka-ciasto-mocno-czekoladowe-ze-sliwkami

Pierniczki z dojrzewającego ciasta na piernik staropolski

pierniczki-z-dojrzewajacego-ciasta-na-piernik-staropolski

Trufle czekoladowe z żurawiną - domowe słodycze

trufle-czekoladowe-z-zurawina

Sernik dyniowy z czekoladą i konfitowanymi pomarańczami w cukrze

sernik-dyniowy-z-czekolada-i-konfitowanymi-pomaranczami-w-cukrze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.