Orzechowe pierniczki orkiszowe z morelami. Korzenne ciasteczka z miodem, orzechami włoskimi i suszonymi morelami
Zamiast zwykłej mąki do pierniczków możemy użyć własnej, orzechowo orkiszowej mąki. Wystarczy zwykłą mąkę zastąpić orkiszową i zmiksować na proszek z ulubionymi orzechami i innymi przyprawami. U mnie dzisiaj orkiszowa korzenna mąka orzechowa, czyli mąka orkiszowa z orzechami włoskimi i przyprawą piernikową.
SKŁADNIKI
- 150 g cukru
- 200 g miodu
- 50 g masła
- 2 jaja
- 100 g moreli suszonej
MĄKA ORZECHOWA
- 550 g mąki orkiszowej
- 200 g orzechów włoskich
- 3 łyżki kakao
- 20 g przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczka soli
WYKONANIE
- Wszystkie składniki na mąkę orzechową miksujemy na proszek.
- Masło ucieramy z miodem i cukrem, dodając w trakcie po jednym jajku.
- Następnie porcjami dodajemy mąkę orzechową.
- Morele siekamy bardzo drobno i dodajemy do ciasta.
- Gotowe ciasto odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.
- W tym czasie blachy wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki i partiami rozwałkowujemy na grubość 3 - 5 mm.
- Wykrawamy foremką gwiazdki, serduszka itp.
- Pieczemy 10 minut w temperaturze 180°C.
- Ostudzone pierniczki możemy udekorować np. polewą czekoladową.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.