Kawa z piankami Marshmallow różowa i biała :-)

Kawa z piankami Marshmallow różowa i biała 🙂

Tym razem coś dla łasuchów i dla fanów pianek Marshmallows.

Przepis na tą kawę jest banalnie prosty, a efekt mega niebanalny 🙂

Jest to raczej pomysł, jak wykorzystać te słodkie, miękkie pianki.

Takie małe szaleństwo dla poprawienia sobie nastroju i dla zabawy 🙂

 

Zaparzamy ulubioną kawę, wrzucamy na wierzch pianki i … voilà !

 

Pomysł na kawę z piankami RÓŻOWYMI…

 

 

i pankami … BIAŁYMI  😉

Smacznego!

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Kulinarnie w Zakopanem

Kulinarnie w Zakopanem

Zakopane,  stolica polskich Tatr, którą się kocha albo…  no właśnie…

Można się zrazić do pobytu w tym mieście, kiedy przytłaczają nas tłumy na Krupówkach, na stoku,  na szlakach, szczególnie na szlaku do Morskiego Oka czy na Giewont.

Zimą dobrze jest wybrać się do  Zakopanego przed sezonem feryjnym, ceny kwater są jeszcze przystępne i ludziska nie depczą nam po piętach.

Tym razem nasza wizyta w Zakopanem miała na celu: relaks, spacery i poszukiwanie tradycyjnych smaków Podhala.

Szlak kulinarny w Zakopanem to też rosyjska ruletka.  Od kilku lat staramy się nie zaglądać do karczm i restauracji na Krupówkach. Ta niechęć jest podyktowana przygodami gastrycznymi, naszymi i nie tylko, ale może o tym nie tutaj 😉

Ale próbować warto! Wystarczy tylko lekko odbić w bok od słynnego deptaka i można trafić na niezłą ucztę z podhalańskim przytupem.

 

Bąkowa Zohylina Wyźnio to nasz pierwszy przystanek po całodziennej podróży. Otoczenie knajpy bajkowe, szczególnie, że śniegu dosypało 🙂

Drew­nia­ny bu­dy­nek z cen­tral­nie umiej­sco­wio­nym pa­le­ni­skiem, z kapelą góralską, wieczór, że hej 😉

Oprócz herbatek muzykanckich, oscypków i rydzów z patelni na uwagę zasługuje „Koza na dziko”. Danie to jest jednym ze specjałów biorących udział w projekcie „Smaki Podhala”.

O wszystkich miejscach i potrawach nie będziemy się rozpisywały, bo nie jesteśmy krytykami kulinarnymi. Ale na szczególną uwagę zasługuje nasze tegoroczne odkrycie Restauracja Zakopiańska. Tradycyjny wystrój w zabytkowej willi, miła obsługa, bardzo smaczna kuchnia. Byliśmy w cztery osoby i postanowiliśmy zamówić różne potrawy. Było co degustować! Brawa dla szefa kuchni!

Gicz jagnięca z puree ziemniaczanym z czosnkiem, kapusta czerwona kiszona z czerwona cebulą, sos na bazie porto

Tatar jagnięcy z sałatką z marynowanych rydzów i pomidorków, pieczony szpik kostny, oliwa z kolendry

Pierogi z policzków wołowych, z sosem serowym, cebulą i włoskimi orzechami

Ciastko czekoladowe z orzechami, sos wiśniowy, lody żurawinowe, ziemia z białej czekolady, mascarpone cytrynowe

 

Bardzo smacznie nakarmiono nas również w Karczmie Regionalnej Przy Młynie. To miejsce staramy się  odwiedzać za każdym razem podczas pobytu w Zakopanem.

Kwaśnica, tradycyjna  góralska na wędzonym żeberku przypadła do gustu  naszym podniebieniom w Karczmie Obrochtówka.

Poza szlakiem kulinarnym były też szlak zakupowy 😉

Wizyta na straganach pod Gubałówką to nasz punkt obowiązkowy! Kapcie, rękawiczki, szaliczki, czapeczki, drewniane różności, dywaniki i inne cudeńka…

No i serki góralskie! Bez serków to nawet nie mamy po co do domu wracać 😉 Oczywiście ze słoiczkiem żurawiny błotnej.

Wędzone serki zainspirowały nas do eksperymentów kulinarnych i powstało, tu na miejscu kilka smacznych dań :

  1. Sałatka z  buraczkiem,  roszponką, olejem lnianym  i serowym warkoczem,
  2. Scypek z karmelizowanym ananasem
  3. Rukola z góralskim scypkiem i gruszką
  4. Sałatka Frisee z góralskim serkiem scypkiem

Pod wpływem zimowej i góralskiej atmosfery, namówiliśmy się na kulig w Dolinie Kościeliskiej. Było zimno, wesoło a  cała zabawę zakonczyliśmy biesiadą w szałasie  przy ognisku z kiełbaską i herbatką z prądem na rozgrzewkę. Do tego przygrywała nam góralska kapela… HEJ!

Jak zawsze jest niedosyt, pewnie znowu tu wrócimy 🙂

 

 

 

 

 

Zapisz

Słoik z owsianką 5 zbóż z kiwi, mango i granatem

Owsianka  5 zbóż w słoiku z jogurtem z  chia i owocami

Owsianka w słoiku to pomysł dla zabieganych na zdrowe i szybkie śniadanie, zarówno  to zjadane w domu, jak i  w pracy. Szybkie, bo przygotowujemy je wieczorem i chowamy do lodówki.

My lubimy zabierać kolorowe słoiczki  w drogę, kiedy podróżujemy samochodem. Przechowujemy je w lodówce turystycznej.  Robiąc przerwy na postojach parkingowych, wyciągamy słoiki i pałaszujemy obserwując, jakie wzbudzamy zainteresowanie naszym posiłkiem 🙂

Płatki „5 zbóż” to gotowa mieszanka, którą można nabyć w sklepie. Gdyby okazało się jednak , że jest problem z zakupem, podajemy proporcje tej mieszanki: płatki owsiane 20%, płatki jęczmienne 20%, płatki orkiszowe 20%, płatki żytnie 20%, płatki pszenne 20%.

 

Składniki na 1 słoik o pojemności 500ml

1 owoc kiwi

1 łyżka nasion chia

6 łyżek jogurtu naturalnego

3 łyżki płatków 5 zbóż

1 łyżka syropu klonowego

4 łyżki nasion owoców granatu

4 łyżki quinoa  – ziarna ekspandowane

mus z 1/2 mango

Wykonanie

W osobnym kubeczku mieszamy jogurt z nasionami chia, odstawiamy.

Obieramy kiwi, kroimy na cienkie plastry i przyklejamy je do słoiczka od wewnątrz.

Teraz szybciutko układamy warstwami  w słoiku wszystkie przygotowane wcześnie składniki, w kolejności:

  • jogurt wymieszany z chia
  • płatki 5 zbóż
  • syrop klonowy
  • pestki granata
  • ekspandowane ziarna quinoa
  • mus z mango

Zakręcamy słoik i chowamy do lodówki. Rano mamy gotowy, zdrowy i smaczny posiłek.

Pomysłów na komponowanie słoików jest wiele. Możemy wykorzystać różne owoce, świeże sezonowe, jak również mrożone. Zamiast płatków dodać możemy ugotowaną kaszę jaglaną, komosę ryżową, ryż.

 

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Baniewice winnica Turnau

Baniewice winnica Turnau

Baniewice – wieś w województwie zachodniopomorskim, gmina Banie.

 

Cel dzisiejszej podróży to winnica Turnau.

Wytwórnia wina powstała w odremontowanym dziewiętnastowiecznym folwarcznym budynku.

Winnica opiera się głównie o obsadzenia szczepami winorośli solaris, johanniter, rondo i regent.

Winnica posiada nowocześnie wyposażoną wytwórnię i laboratorium, co przyczynia się do powstawania  dobrej jakości win. Jesteśmy pod wrażeniem, bo nie przypuszczaliśmy , że w naszych warunkach klimatycznych, jest możliwa uprawa winorośli, z których można wyprodukować tak dobre wina.

Bardzo nam się spodobało, że wzorem szanowanych europejskich winnic, jest możliwość degustacji wszystkich win z oferty.

Naszym faworytem  wśród win okazało się  półwytrawne białe Seyval Blanc.  Delikatnie wyczuwalne aromaty pomarańczy, owoców mango i kwiatów.

Zgodnie z sugestią producenta wino to poleca się do kuchni azjatyckiej, owoców morza i makaronów.

My postanowiliśmy przetestować je i użyliśmy do przygotowania kociołka rybnego z owocami morza.

 

Polecamy odwiedzenie tego miejsca – Winnica Turnau Baniewice

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Sałatka z buraczkiem, roszponką, olejem lnianym i serowym warkoczem

Sałatka z  buraczkiem,  roszponką, olejem lnianym  i serowym warkoczem.

Sałatka z dodatkiem buraczka to nasz kolejny pomysł na danie z wykorzystaniem oscypka. W tym przepisie obsmażyłyśmy buraczka z konfiturą żurawinową, kupioną na straganie razem z oscypkiem. Jest dość słodka, dlatego też przełamałyśmy jej smak octem winnym.

A dlaczego warkocz?  Nie potrafiłyśmy się mu oprzeć 😉

Składnik

1 średni burak

1 łyżka konfitury z żurawiny

1 łyżka octu winnego czerwonego

pleciony warkocz „oscypkowy”

1 łyżeczka masła klarowanego

roszponka

garść prażonych orzechów włoskich

Sos

2 łyżki soku z limony

2 łyżki oleju lnianego

sól, pieprz

Wykonanie

Buraka pieczemy w temperaturze 200°C około 45min, następnie obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plasterki (ok 3mm).

Na patelnię wrzucamy konfiturę z  żurawiny, dodajemy sok z limonki, lekko podgrzewamy. Następnie dodajemy  plasterki buraków i obsmażamy w konfiturze z obu stron.

Na drugiej patelni rozgrzewamy masło klarowane i obsmażamy warkocz na złoty kolor z obu stron.

W tym samym czasie składniki sosu łączymy ze sobą oraz  prażymy orzechy na suchej patelni na złoty kolor.

Na talerzu rozkładamy rukolę, wcześniej umytą i wysuszoną , na niej kładziemy plasterki buraka z konfiturą żurawinową, polewamy sosem, układamy warkocz, posypujemy podprażonymi orzechami.

 

 

 

 

Zapisz

Oscypek… scypek z karmelizowanym ananasem

Oscypek, scypek, serek góralski… z karmelizowanym ananasem

Oscypek z żurawiną to już tradycyjna przekąska na Podhalu. My odważyłyśmy się o delikatne przełamanie tego stereotypowego połączenia. Kolorystyka dania może nie jest tak kontrastowa, ale smak na pewno zaskakuje.

 

Składniki

 200g świeżego ananasa

50g cukier trzcinowy

1 łyżka soku z limonki

otarta skórka z 1  limonki

listki mięty

 2 plastry centymetrowe serka góralskiego typu oscypek

1 łyżka masła klarowanego

Wykonanie

Ananasa obieramy, kroimy na plastry,  wycinamy twardy środek, dzielimy na małe  kawałki.

Na patelnię wrzucamy cukier i dodajemy sok z limony, podgrzewamy tak długo, aż zacznie się karmelizować.  Na rozgrzany karmel wrzucamy kawałki ananasa, delikatnie mieszamy. Ananas w trakcie podgrzewania puszcza sok – smażymy do momentu częściowej jego redukcji. Naszym celem jest uzyskanie owoców w syropie.

Serki góralskie obsmażamy na klarowanym maśle na złoty kolor.

Na talerz wykładamy smażone, gorące serki, na wierzchu kładziemy karmelizowanego ananasa, posypujemy otartą skórką z limonki i dekorujemy listkami mięty.

 

Śmiało możemy karmelizować całego ananasa, z odpowiednie proporcjonalną ilością cukru i soku z limony. Można go przechowywać kilka dni w lodówce i wykorzystywać do innych dań, np do owsianki.

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Sałatka rukola z góralskim scypkiem i gruszką

Sałatka rukola z góralskim scypkiem i gruszką

Była już sałatka z granatem i scypkiem, to może tym razem coś z gruszką.

Składniki

rukola

2 łyżki startego serka wędzonego typu oscypek

gruszka

1 łyżka soku z cytryny – do skropienia gruszki

1-2 łyżki prażonych ziaren ( mix słonecznika, dyni i orzeszków pinii)

Sos

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka miodu ( my użyłyśmy miodu piniowego)

½ łyżeczki musztardy Dijon

sól, pieprz do smaku

Wykonanie

Rukolę myjemy, suszymy i układamy na talerzu.

Gruszkę myjemy, nie obieramy –  kroimy na ćwiartki a następnie na cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniała i  wykładamy na rukolę.

Składniki sosu łączymy ze sobą i polewamy sałatkę. Serki ścieramy na tarce o grubych oczkach i układamy na talerzu, na koniec posypujemy mixem z prażonych ziaren.

 

Serdeczne podziękowania dla Tatiany za użyczenie dodatków do stylizacji 😉

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Sałatka Frisee z góralskim serkiem scypkiem ;-)

Sałatka Frisee z góralskim serkiem scypkiem 😉

Oscypek to rodzaj twardego, owczego sera, który jest solony i wędzony.

Sery owcze sprzedawane pod Tatrami w zimie to gołki, czyli oscypki ale z mleka krowiego. Sprzedawane osypki ponoć oscypkami nie są, a : scypkami, uscypkami, serkami góralskimi itp…

Jak zwał, tak zwał wszystkie smaczne są!

Nie wyobrażamy sobie wizyty w Zakopanem bez degustacji tych unikatowych serków.

W karczmach, restauracjach, a także na straganach na Krupówkach serwuje się je smażone z dodatkiem żurawiny. My pokusiłyśmy się o wykorzystanie ich  do sałatek.

 

Składniki

2 małe serki wędzone typu oscypek

2 łyżki pestek granatu

½ cebuli szalotki

1 łyżeczka oleju

Sos:

2 łyżki octu malinowego

 1 łyżka oliwy z oliwek

sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie

Składniki sosu łączymy ze sobą.

Szalotkę kroimy na półksiężyce.

Sałatę, myjemy, suszymy i rozkładamy na talerzu, polewamy sosem, dodajemy szalotkę posypujemy pestkami granatu.

Podsmażamy serek z obu stron na złoty kolor na łyżeczce oleju i wykładamy na sałatkę.  Podajemy od razu, aby serek nie wystygł.

 

 

 

Zapisz

Gravlax w Buraczkach – Marynowany Surowy Łosoś

GRAVLAX W BURAKACH _ MARYNOWANY SUROWY ŁOSOŚ

Gravlax to potrawa tradycyjna dla kuchni skandynawskiej.  Tłumaczenie jest trochę mroczne, bo grav oznacza grób, lax  – łosoś, czyli, tak jakby pogrzebany łosoś 😉

No i ma to sens, ponieważ w średniowieczu rybacy solili łososie, zawijali w korę brzozy i zakopywali  w piasku by lekko sfermentowała.

My swoją też zakopiemy w soli i cukrze, przykryjemy buraczkami, dodamy małe co nie co i… schowamy do lodówki 😉

Składniki

500g łososia surowego ze skórą

150g gruboziarnistej soli kamiennej

30g cukru trzcinowego

30g chrzanu (świeżo tartego lub ze słoiczka)

250g buraczków surowych

40ml śliwowicy

1 pęczek koperku

1 limonka

Wykonanie

Szklane naczynie, wielkością pasujące do łososia wykładamy folia spożywczą z dużym zapasem, tak aby potem zawinąć rybę.

Buraki obieramy i ścieramy na grubych oczkach.  Z limonki ścieramy skórę, sok wyciskamy. Koper drobno siekamy.

Łososia oczyszczamy z łusek i z ości, dokładnie obsuszamy papierowymi ręcznikami. Wykładamy do naczynia na folię, skórą w dół. Rybę równomiernie pokrywamy solą, cukrem. Na wierzch delikatnie rozsmarowujemy chrzan i układamy starte buraczki, skrapiamy śliwowica, sokiem z limonki, posypujemy koperkiem i skórka z limonki. Szczelnie zakrywamy folią  – tym naszym zapasem 😉  Dobrze jest czymś obciążyć, my kładziemy deseczkę i na niej np. słoiki z przetworami . Tak przygotowanego łososia wkładamy do lodówki na 48 godzin.

Po tym czasie delikatnie wyciągamy rybę spod „pierzyny” wszystkich ingrediencji  i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Łososia kroimy w cieniutkie plasterki, pod lekkim kątem. W lodówce możemy przechowywać zawinięty najlepiej w papier do pieczenia do 2 tygodni.

Łososia można podawać na różne sposoby:

– jak carpaccio, posypane wędzonym twarożkiem i lekko skropione oliwą

– z sosem chrzanowym , koperkowym, czosnkowym..

– lub zajadać się jak sashimi 🙂

-lub???  A to już Wasza tajemnica smaku 😉

 

Inspiracją był przepis Jamie’go Oliviera z książki Kulinarne wyprawy Jamiego

 

 

 

 

 

Zapisz

Zapisz

Owsianka 5 zbóż z borówkami i kaki

OWSIANKA Z PŁATKAMI 5 ZBÓŻ, Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI I OWOCEM KAKI (Persymoną)

Płatki „5 zbóż” to gotowa mieszanka, którą można nabyć w sklepie. Gdyby okazało się jednak , że jest problem z zakupem, podajemy proporcje tej mieszanki:

płatki owsiane 20%, płatki jęczmienne 20%, płatki orkiszowe 20%, płatki żytnie 20%, płatki pszenne 20%.

Składniki

6 łyżek płatków 5 zbóż

300ml wody

100ml mleka

garść borówek amerykańskich

1 sztuka kaki (persymona)

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka syropu klonowego

Wykonanie

Kaki obieramy i kroimy w kostkę, cząstki, kawałki, tak jak lubimy 🙂

Płatki zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut . Po tym czasie, gdy płatki zmiękną, a wody ubędzie * dolewamy mleko i gotujemy jeszcze 5 minut.

*Jeśli konsystencja jest dla nas za gęsta uzupełniamy wodą lub mlekiem.

Pod koniec gotowania wrzucamy borówki, delikatnie mieszamy, ściągamy z palnika i dodajemy kaki. mieszamy i przekładamy całość do miseczki.

Posypujemy cynamonem i polewamy syropem klonowym.

Szybko, smacznie i zdrowo!!!

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz