Sałatka z fasolki szparagowej, groszku i sera fety

Przygotowanie takiej sałatki zajmuje nie wiele czasu. Najwięcej pracy pochłania fasolka, czyli przycięcie jej, obgotowanie, blanszowanie. W związku z tym, że sałatkę podajemy na zimno, fasolkę możemy przygotować odpowiednio wcześniej.

Jak obcinać fasolkę? Z jednej strony, czy z obu?

Jak kto lubi!

My obcinamy tylko z jednej strony, tej od której rosła na krzaczku. Po pierwsze fasolka wygląda apetyczniej na talerzu, po drugie … ten ogonek na końcu strąka jest delikatny i smaczny, a po trzecie… czasu szkoda.

Składniki

500 g fasolki szparagowej

100 g zielonego groszku (mrożony lub świeży)

100 g sera fety lub sera bałkańskiego z mleka koziego

1 szalotka

1/2 łyżeczki nasion czarnuszki

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka octu jabłkowego

1 łyżka drobno posiekanego koperku

sól

pieprz

Wykonanie

Fasolki myjemy, przycinamy twarde końcówki , blanszujemy. W  garnku zagotowujemy osoloną wodę. Przygotowujemy miskę z zimną wodą i kostkami lodu. Do gotującej się wody wkładamy fasolki  i gotujemy około 10 minut (fasolka powinna być ugotowana na półtwardo),  po czym za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy je i szybko przekładamy do wody z lodem. Kiedy będą zimne odsączamy.

Zielony groszek, jeśli użyjemy mrożonego, wystarczy wrzucić na sitko, przelać ciepłą wodą z kranu i pozostawić na sitku, na około 10 minut.

W misce delikatnie, ale dokładnie mieszamy ugotowaną fasolkę, posiekaną szalotkę, odsączony groszek, posiekany koperek, oliwę, ocet jabłkowy, sól i pieprz.  Całość wykładamy na duży półmisek, posypujemy pokruszonym serem i nasionami czarnuszki.

Smacznego!

 

 

 

Tarta serowa z matchą

Matcha to drobno sproszkowana japońska  zielona herbata, która wyglądem przypomina soczyście zielony puder.

W ostatnim czasie herbata stała sie bardzo modnym, a przy okazji zdrowym dodatkiem do deserów. Lody, kremy, koktajle, serniki dzięki  temu, że dodamy do nich odrobinę matchy będą miały piękny zielony kolor i wyjątkowy smak.

Opakowanie z matchą warto po otwarciu przechowywać w lodówce, szczelnie zamknięte, gdyż szybko łapie wilgoć i się starzeje.

Składniki na formę do tarty o średnicy 30 cm

CIASTO

100 g masła

100 g cukru

1 jajko

250 g mąki

25 g kakao

MASA SEROWA

250 g śmietankowego twarogu

50 g cukru

1 jajko

100 ml śmietany kremówki

sok z 1/2 limonki

1 łyżeczka mączki ziemniaczanej

6 g herbaty matcha

KREM Z MATCHY

200 ml śmietany kremówki

sok z 1/2 limonki

30 g cukru pudru

3 g herbaty matcha

DEKORACJA

herba matcha do posypania

polewa czekoladowa z  30 g czekolady gorzkiej i 30 ml śmietany kremówki

owoce, kwiaty, listki mięty

Wykonanie

CIASTO

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jaja, mąkę i kakao, wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Rozwałkowujemy i napełniamy okrągłą formę do tarty o średnicy 30 cm. Chłodzimy 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto przykrywamy pergaminem i obciążamy kulkami ceramicznymi lub suchą fasolą. Pieczemy 20 minut, studzimy.

MASA SEROWA

Twaróg miksujemy z cukrem, jajkiem i sokiem z limony na gładki krem. Matchę mieszamy z mączką ziemniaczaną, przesiewamy do kremu, mieszamy. Wykładamy na przestudzone ciasto, pieczemy 20 minut w temperaturze  170°C, studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

KREM Z MATCHY

Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, matchą i sokiem z limony, wykładamy na tartę.

DEKORACJA

Śmietanę kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy do uzyskania jednolitej kremowej  masy. Tartę posypujemy przez sitko matchą i polewamy fantazyjnie rozpuszczonym kremem czekoladowym. Dekorujemy owocami, listkami mięty, kwiatkami.

Smacznego!

 

 

Przepis podstawowy zaczerpnięty z magazynu „Kuchnia” nr 07/2017

 

 

 

 

 

 

 

 

Słoik deserowy lub śniadaniowy z mango, granatem, marakują…

Warstwowe słoiki to nie tylko pomysł na zdrowe i smaczne danie, ale również możliwość wykorzystania produktów z lodówki, tzw. resztek.

Tak powstał ten deser, trochę zwariowany w doborze składników, ale dzięki temu nic się nie zmarnowało! Połówka mango, granatu, resztka serka ricotta, trochę innych dodatków i tadam!

Prezentujemy kolorowe słoiczki deserowe lub śniadaniowe.

Składniki na 2 słoiki o pojemności 0,5 l

Mus gryczany

6 łyżek jogurtu naturalnego

4 łyżki płatków gryczanych

1 łyżka syropu z agawy

Mus matcha

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki serka ricotta

1/2 łyżeczki herbaty matcha w proszku

1 łyżka soku z limony

1 łyżka syropu z agawy

Pozostałe składniki

nasiona granatu z 1/2 owocu

mus z 1/2 mango

6 łyżek kaszy jaglanej ekspandowanej

miąższ z 1 marakuji

Wykonanie

W pierwszej kolejności w osobnych naczyniach mieszamy ze sobą składniki na dwa musy, gryczany i matcha.

Następnie układamy  w dwóch słoikach warstwy według kolejności:

  • mus gryczany
  • nasiona granatu
  • mus z mango
  • kasza jaglana ekspandowana
  • mus matcha
  • miąższ marakuji

To nie tylko deser, to również zdrowe i smaczne śniadanie, które możemy zabrać do pracy. Wystarczy ułożyć warstwy w słoiku wieczorem, słoik zakręcić i schować do lodówki.

Smacznego!

Deser mango – czarna porzeczka – jogurt – jagła

Czarna  porzeczka  to skarbnica witamin i minerałów. Należy jednak  pamiętać, że porzeczki poddane obróbce termicznej tracą dużo z tych drogocennych dla zdrowia dobroci i dlatego najkorzystniej jest je spożywać na surowo!

Korzystajmy z sezonu na czarną porzeczkę,  przemycajmy ją do różnych dań, póki jest świeża. Później pozostają nam tylko soki, dżemy, nalewki… ewentualnie zamrożone owoce. Bardzo lubimy mrozić  owoce czarnej porzeczki, z których możemy przygotować kisiel, koktajle, kompoty, desery.

Proponowany deser (śniadanie) jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów, poza wykonaniem musu z mango.  Smak końcowy… niepowtarzalny! Kwaskowy jogurt  z aksamitnym i słodkim musem mango, chrupiąca jaglanka i do tego cierpkawe i charakterne w smaku czarne porzeczki.  Dzieje się!

Składniki na szklankę o pojemności 250 ml

150 ml jogurtu naturalnego

6 łyżek musu z mango

3 łyżki ekspandowanej jaglanki z miodem

5 łyżek owoców czarnej porzeczki

Wykonanie

Czarną porzeczkę myjemy, osuszamy i odszypułkowujemy.

W szklance lub w słoiczku układamy warstwami:

  • jogurt naturalny,
  • mus z mango,
  • kaszę jaglana z miodem, ekspandowaną,
  • owoce czarnej porzeczki.

Smacznego !

 

 

Sernik na zimno z jeżynami i ciasteczkami Oreo

Owocowy sernik na zimno to świetny pomysł na letni deser.

Spód sernika przygotowałyśmy z pokruszonych ciasteczek Oreo. Kruche, kakaowe ciastka idealnie komponują się z delikatną, lekko kwaśną masą serowo – jeżynową.

Gotowy sernik przechowujemy w lodówce.
Proporcje na mała foremkę o średnicy 18 cm.

Składniki

SPÓD

176 g ciasteczek Oreo – 2 ciasteczka odkładamy do dekoracji

40 g masła

MASA SEROWA

80 g cukru pudru

100 g jeżyn

200 ml jogurtu naturalnego

250 g sera śmietankowego mielonego

250 g serka mascarpone

1 łyżka żelatyny

2 łyżki gorącej wody

DEKORACJA

250 ml śmietanki 36 %

50 g cukru pudru

sok z 1/2 limony

garść jeżyn

2 ciasteczka Oreo

Wykonanie

SPÓD

Tortownicę  o średnicy 18 cm  wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasteczka miksujemy z masłem na mokry piasek, wykładamy na spód tortownicy, odstawiamy do lodówki na około pół godziny.

MASA SEROWA

Za pomocą blendera miksujemy jeżyny razem z jogurtem. Jeżeli bardzo przeszkadzają nam drobne pesteczki możemy na tym etapie przelać jeżynowy jogurt przez gęste sito. Następnie dodajemy serek śmietankowy, serek mascarpone, cukier i całość miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko przestudzoną dodajemy do masy serowo – jeżynowej i dokładnie miksujemy. Gotową masę na sernik wylewamy na spód z Oreo i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

DEKORACJA

Opakowanie ze śmietanką wkładamy na 15 minut do zamrażarki.  Po tym czasie ubijamy ją na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i sok z limony, odstawiamy do lodówki.

Kiedy sernik zastygnie, wyjmujemy go z formy i dekorujemy bitą śmietaną, jeżynami i połówkami ciasteczek Oreo.

Smacznego!

 

Jogurtowe babeczki, muffiny z czarnymi porzeczkami i miętą

Smrodina, smrodynia, smrodyńki , to inne nazwy czarnej porzeczki. Świeże owoce są bardzo cierpkie i kwaskowate w smaku. Nam to nie przeszkadza, wręcz uwielbiamy, ale wiemy, że nie każdemu odpowiada ich smak.

Owoce czarnej porzeczki zyskują na smaku po obróbce termicznej, w sokach, dżemach, konfiturach czy właśnie, jako dodatek do ciast.

Kto nie wierzy, niech spróbuje!

Delikatne jogurtowe babeczki dzięki owocom czarnej porzeczki nabierają charakteru i fajnego kwaskowatego posmaku.

Możemy to ciasto upiec w większej blaszce, wtedy jednak należy wydłużyć czas pieczenia do około 1 godziny.

 

Składniki

350 ml jogurtu naturalnego

150 ml oleju

3 jaja

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

320 g mąki

150 g cukru

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki kardamonu w proszku

2 łyżki posiekanej mięty

duża szklanka czarnych świeżych porzeczek

cukier puder i kilka gałązek porzeczek do dekoracji

Wykonanie

Za pomocą miksera mieszamy jajka z jogurtem, ekstraktem waniliowym i olejem. W drugiej misce mieszamy ze sobą pozostałe suche składniki, mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, kardamon, dodajemy posiekaną miętę i łączymy delikatnie z masą jogurtową.

Gotową mieszanką napełniamy foremki, na wierzch wykładamy owoce czarnej porzeczki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 175°C (z termoobiegiem ) około 25 minut.

Ostudzone babeczki obsypujemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi owocami czarnych porzeczek.

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

Sałatka amarantus z fetą, groszkiem, awokado i rzodkiewkami

Szarłat wyniosły, czyli amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych.  Dawniej Majowie, Aztekowie i Inkowie  cenili to pseudozboże za swoje wyjątkowe właściwości. Jedli liście i pędy amarantusa na surowo a z nasion wyrabiali kaszę i mąkę.

Maleńkie ziarna amarantusa są bogatym źródłem białka, witaminy B6 oraz składników mineralnych: cynku, potasu i wapnia.

Również młode bordowe liście amarantusa, choć trudno dostępne, stanowią nie tylko ozdobę talerza, ale także źródło cennych wartości odżywczych.

 Składniki  na słoik o pojemności 1 l

4 – 5 łyżek ugotowanych nasion amarantusa

4 – 5 łyżek groszku (świeżego lub mrożonego)

1 pęczek rzodkiewek

2 łyżki posiekanego szczypiorku

100 g sera feta

1/2 awokado

sok z cytryny

2 łyżki oleju lnianego

1 łyżka octu balsamicznego

pieprz

garść mikro liści amarantusa

Wykonanie

Ziarna amarantusa płuczemy zimną wodą na sitku o bardzo drobnych oczkach. W garnuszku zagotowujemy wodę i wsypujemy opłukany amarantus w proporcji 2 : 1. Kaszę gotujemy przez 15-20 minut, potem przykrywamy i odstawiamy na chwilę aby wchłonęła pozostałą wodę.

Awokado obieramy, kroimy w cienkie plastry, skrapiamy sokiem z cytryny. Ser feta kroimy w kostkę.

Zielony groszek, jeśli użyjemy mrożonego, wystarczy wrzucić na sitko, przelać ciepłą wodą z kranu i pozostawić na sitku, na około 10 minut.

Do słoika wykładamy ostudzoną kaszę, dodajemy groszek, pokrojoną w kawałki rzodkiewkę, szczypior. Całość skrapiamy 1 łyżką oliwy i octem balsamicznym, doprawiamy pieprzem, delikatnie mieszamy. Na wierzch układamy kostki sera feta i kawałki awokado, skrapiamy pozostałą oliwą, nie mieszamy. Na koniec obficie dekorujemy listkami amarantusa.

Smacznego!

 

Mus z czarnych jagód, jogurtu, chia z granolą

 

Borówka czarna, potocznie zwana czarną jagodą, poza tym, że jest smaczna, ma liczne właściwości lecznicze. Obniża poziom cukru i cholesterolu, wspomaga prace oczu, uelastycznia naczynia krwionośne, sok z jagód jest stosowany, jako antidotum na zatrucia…

Smaczna, zdrowa i czarna! Tak czarna, że wywabić plamy z tkanin po jagodach to nie lada wyzwanie!

Sezon na jagody przypada na okres letni i jest bardzo krótki. Warto więc owoce mrozić, suszyć, robić z nich soki, dżemy i konfitury, by korzystać z ich cennych właściwości przez cały rok.
Mrożone jagody są świetnym dodatkiem do deserów.

Składniki  na szklankę 300ml

Mus jagodowy:

150 ml jogurt naturalny

7 łyżek  jagód

3 łyżeczki chia

Pozostałe :

4 łyżki granoli

6 łyżki kaszy jaglanej ekspandowanej

4 łyżki jagód

listki mięty do dekoracji

Wykonanie

Jagody, jogurt i nasiona chia miksujemy na mus.  W szklance lub słoiku układamy warstwy według podanej kolejności.

Warstwy:

3 łyżki granoli

3 łyżki musu jagodowego

3 łyżki kaszy jaglanej ekspandowanej

3 łyżki jagód

3 łyżki kaszy jaglanej ekspandowanej

reszta musu jagodowego

Dekoracja:

granola, jagody, kasza jaglana ekspandowana, listek mięty

 

Smacznego!

Nalewka z czerwonych porzeczek

Nalewkę z czerwonych porzeczek przygotowujemy z soku wyciśniętego z owoców w sokowirówce lub wyciskarce. Dlatego też nie podałyśmy ilości porzeczek, tylko uzyskanego z nich soku.

Nalewka ta działa wzmacniająco, reguluje procesy trawienia, polecana jest przy chorobach gardła. Pod warunkiem, że będziemy trzymać się żelaznej zasady :
” Jeżeli chcemy nalewkę traktować jako środek leczniczy, spożywanie jej musi być oczywiście umiarkowane! Przesada uniemożliwi wykorzystanie właściwości leczniczych nalewki i zamiast pomóc organizmowi, wręcz mu zaszkodzi.”

 

Składniki

1 l soku z czerwonej porzeczki

1,2 l wody

600 g cukru

1,6 l alkoholu 70%

60 g rodzynków

3 goździki

garść listków mięty

Wykonanie

W przegotowanej, gorącej wodzie rozpuszczamy cukier, studzimy. Z odszypułkowanych porzeczek wyciskamy sok.  W gąsiorku łączymy sok z porzeczek z syropem z wody i cukru, dolewamy alkohol, dodajemy rodzynki, goździki  i miętę. Szczelnie zamykamy i odstawiamy na 6 miesięcy. Po tym czasie przecedzamy i rozlewamy do butelek.

Smacznego i na zdrowie!

 

Deser w słoiczkach – agrest, jogurt, chia i czekolada

Słoiczki jeszcze nam się nie znudziły!

Zdajemy sobie sprawę, że zrobiły się szalenie modne i … bardzo nas to cieszy.

My w swojej słoiczkowej manii trwamy, eksperymentujemy i świetnie się bawimy.

Tym razem proponujemy deser na letnie popołudnie, idealny na garden party lub do kawusi z koleżanką na diecie.

Jest orzeźwiający, lekki  a kwasowość agrestu i jogurtu przełamuje odrobina słodkości z czekolady i miodowej jagły.

 

Składniki  – na 6 małych słoiczków o pojemności 150 ml

DESER

300 ml jogurtu naturalnego

2 łyżki nasion chia

300 g agrestu

kasza jaglana ekspandowana ( „Jaglane w polewie z miodem z czarną porzeczką”)

CZEKOLADOWY GANACHE

60 g gorzkiej czekolady 70% kakao

60 ml śmietanki kremówki

1 łyżeczka masła

DEKORACJA

płatki goździków, agrest, jaglana ekspandowana

Wykonanie

DESER

Jogurt mieszamy z nasionami chia, wypełniamy słoiczki.  Owoce agrestu myjemy, suszymy, nożyczkami obcinamy ogonki i szypułki, delikatnie miksujemy. Musem z agrestu wypełniamy słoiczki kolejną warstwą.

Następnie dosypujemy ekspandowaną kaszę jaglaną, na wierzch wylewamy krem czekoladowy.

CZEKOLADOWY GANACHE (krem czekoladowy)

Śmietankę mocno podgrzewamy (pilnujemy aby się nie zagotowała, bo może się zważyć), zdejmujemy z ognia. W gorącej  śmietance rozpuszczamy czekoladę, dokładnie i intensywnie mieszamy, pod koniec dodajemy masło, ponownie mieszamy. Polewamy deser jeszcze ciepłą masą gdyż szybko zastyga.

DEKORACJA

Ozdabiamy agrestem, płatkami goździków, ekspandowaną jagłą. Przed podaniem możemy schłodzić w lodówce.