Chrupiące poduszeczki - chrusty - faworki. Poduszeczki z ciasta na chrust z przepisu Maryi Ochorowicz - Monatowej

W tłusty czwartek przygotowujemy pączki drożdżowe lub pączki serowe, faworki, chrusty, oponki, wianuszki, a nawet hiszpańskie churros. Wszystkie te przysmaki pudrujemy, lukrujemy, oblewamy czekoladą. Ma być słodko, tłusto i pysznie.


SKŁADNIKI

  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • 500 - 600 g mąki
  • skórka otarta z cytryny
  • 20 ml rumu
  • 140 ml kwaśnej śmietany
  • do smażenia olej rzepakowy
  • do dekoracji cukier puder
  • do podania konfitura malinowa

WYKONANIE

  1. Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około 30 minut.
  2. Następnie ciasto dobrze rozwałkowujemy, składamy jak chusteczkę, na cztery i znowu wałkujemy. Zabieg ten powtarzamy, najlepiej kilka razy. Dzięki temu wtłaczamy do ciasta dużo powietrza i po usmażeniu uzyskamy piękne pękate poduszeczki.
  3. W dużym garnku lub frytkownicy rozgrzewamy olej do 180°C.
  4. Ciasto rozwałkowujemy ostatecznie na około 1-2 mm.
  5. Radełkiem lub karbowaną foremką do ravioli wycinamy małe kwadraty.
  6. Wrzucamy pocięte porcje ciasta na gorący olej i smażymy do uzyskania złotego koloru z obu stron.
  7. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  8. Po przestudzeniu chrusty obwicie obsypujemy cukrem pudrem.
  9. Serwujemy z domową konfiturą malinową lub inną, ulubioną.

ZapPORADY I WSKAZÓWKI

  • Oprócz chrustów polecam również na tłusty czwartek "pączki nad pączkami', czyli najpyszniejsze Pączki na zakwasie
  • Przepis na poduszeczki to delikatna modyfikacja przepisu na chrust Maryi Ochorowicz-Monatowej z "Uniwersalnej Książki Kucharskiej" z 1926 roku. Według książkowego przepisu z ciasta wyplatamy faworki, które potem smażymy są na smalcu.
  • W przepisie smalec zastąpiłam olejem.
  • Z tego przepisu możesz przygotować faworki, lub właśnie małe i chrupiące poduszeczki.

Zapisz

Zapisz

Zobacz również

Czekoladowy deser z czereśniami. Clafoutis  - szybki, łatwy i wykwintny francuski deser

czekoladowy-deser-z-czeresniami-clafoutis-szybki-latwy-i-wykwintny-francuski-deser

Pączki Sopaipillas - chrupiące, lekkie i pyszne meksykańskie pączki

paczki-sopaipillas-chrupiace-lekkie-i-pyszne-meksykanskie-paczki

Cannoli z kremem z ricotty z japońską herbatą matcha

cannoli-z-kremem-z-ricotty-z-japonska-herbata-matcha

Ciastko Mille-feuille z mascarpone, granatem i wodą różaną

ciastko-mille-feuille-z-mascarpone-granatem-i-woda-rozana

Komentarze

Znam czy nie znam? oto jest pytanie:) 2020-01-14 11:32:12

Zamiast tradycyjnego chrustu - taka pyszna nie-tradycyjna kombinacja - tak niewiele zmian potrzeba, by z czegoś znanego zrobić coś nieznanego. Wspaniały pomysł - piękny widok;)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-15 00:18:10

Tak, to takie chrusty inaczej 😉 Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Bernadeta 2021-01-23 20:21:39

Stare przepisy to klucz do sukcesu.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-26 18:33:35

To prawda 🙂

Odpowiedz

Dorota 2022-02-23 12:16:43

Usmażyłam, są mega 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-02-23 17:15:13

Widziałam i słyszałam, jak cudnie skwierczały i podskakiwały w gorącym oleju 😉 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.