Cannoli to sycylijski deser, smażony na głębokim tłuszczu, następnie napełniany kremem z ricotty i posypany cukrem pudrem.
Do przygotowania cannoli potrzebne będą nam specjalne metalowe rurki.
Do kremu z ricotty dodałałam sproszkowaną herbatę matcha. Ponoć posiada ona niesamowite właściwości zdrowotne, a poza tym dzięki niej krem ma zielony kolor.
Dzięki matchy mamy sycylijski deser w zielonym wiosennym kolorze… na tłusty czwartek w sam raz.
Składniki
CIASTO
250g mąki
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
50g roztopionego masła
50ml wytrawnego białego wina
20ml octu białego winnego
szczypta cynamonu
szczypta soli
KREM
250g serka ricotta
250ml śmietanki 30%
100g cukru pudru
sok z 1 limonki
1 płaska łyżeczka herbaty matcha w proszku
DODATKI
cukier puder
2 kostki gorzkiej czekolady
garść posiekanych niesolonych pistacji
Wykonanie
CIASTO
Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce minimum 1 godzinę. Ciasto możemy przechowywać w lodówce do 2 dni.
W dużym garnku lub frytkownicy rozgrzewamy olej do 180C.
Ciasto wałkujemy, składamy kilkukrotnie i ponownie wałkujemy, aby wtłoczyć do ciasta, jak najwięcej powietrza. Ostatecznie rozwałkowujemy na grubość około 1-2mm i wycinamy kółka o średnicy odpowiedniej do naszych foremek. Następnie nawijamy kółka z ciasta na foremki rurki (foremki dobrze na początek natłuścić olejem), tak aby lekko na siebie zachodziły i sklejamy na łączeniu smarując białkiem. Smażymy razem z rurkami, aż uzyskają złoty kolor. Obsuszamy na papierowym ręczniku, wyciągamy metalowe rurki.
KREM
Opakowanie ze śmietanką wkładamy na 15 minut do zamrażarki. W tym czasie matchę, cukier puder, sok z limony łączymy z ricottą, dokładanie mieszamy, aż uzyskamy jednolity zielony kolor. Śmietankę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z zieloną ricottą i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Gotowym kremem napełniamy rurki z ciasta (najlepiej tuż przed podaniem), dekorujemy pistacjami i startą czekoladą. Obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!