Labraks pieczony w soli z nasionami kopru włoskiego
Ryba pieczona w soli – danie proste w wykonaniu, szybkie i efektowne. Z niewytłumaczalnego powodu długo nie mogłyśmy się zdecydować na przygotowanie potrawy. Jakoś to wszystko wydawało się bardzo trudne, że się nie uda, że ryba będzie słona, że… Błąd!!!
To jedno z prostszych dań, a jak już się odważyłyśmy to… na liście zakupów obok ryby widnieje SÓL, 3kg soli 😉
Rybę przed pieczeniem wystarczy tylko wypatroszyć, nie ma potrzeby czyścić z łusek, gdyż skóry jeść nie będziemy. Nie obcinamy głów, płetw, ogonów, nie nacinamy skóry(!). Dzięki temu sól nie będzie miała możliwości przedostać się do mięsa, a wnętrze ryby będzie chronione przez pęczek ziół i cytryny.
W trakcie pieczenia sól wysycha tworząc twarda skorupę, a cała wilgoć pozostaje w mięsie ryby. Po rozbiciu skorupy możemy delektować się soczystą i delikatną rybą.
Składniki
2 kg soli gruboziarnistej soli kamiennej spożywczej niejodowanej
2-3 białka
2 łyżki nasion kopru włoskiego
2 sztuki ryby – labraks, wypatroszony, z głową i ogonem
skórka otarta z limony i pomarańczy
1-2 łyżki wody
1 cytryna, wyszorowana ze skórką, pokrojona w plastry
świeże zioła – natka pietruszki, łodyżki kopru włoskiego, rozmaryn
2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie
Sól mieszamy z nasionami kopru włoskiego, otartą skórką z cytrusów, lekko ubitymi białkami i wodą – masa powinna przypominać wilgotny piasek. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
Wysypujemy 1/3 masy solnej, na niej układamy labraksa. Do ryb wkładamy świeże zioła i plasterki cytryny. Rybę smarujemy delikatnie z wierzchu oliwą z oliwek. Całość posypujemy resztą masy solnej, głowy i ogony pozostawiamy nie przykryte. Delikatnie uklepujemy.
Formę z rybami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 30 minut.
Po wyjęciu uderzamy tłuczkiem w skorupę solną w kilku miejscach. Delikatnie ją zdejmujemy, oczyszczamy z reszty soli i od razu podajemy.