Zupa krem seler i jabłko

Pogoda nas nie rozpieszcza, chwilami jest zimowo i prószy śnieg, niespodziewanie robi się ciepło i słonecznie, to znów, za chwilę pada deszcz... Jest marzec - w marcu, jak w garncu - mówi się, że pogoda '' gotuje się...'' :-)

W te marcowe, jeszcze zimne dni proponujemy na rozgrzewkę zupę krem z selera.

Charakterystyczny smak selera możemy przełamać dodając jabłka i kilka aromatycznych dodatków. Takie połączenie sprawia, że zupa selerowa jest na prawdę pyszna - oczywiście to nasza, subiektywna ocena ;-)


Składniki

2 łyżki oliwy

1 cebula

2 selery korzeniowe - około 700g

3 średnie ziemniaki

1 jabłko

1400ml wody

1 łyżeczka tymianku

1 ząbek czosnku

2 łyżki śmietany 18%

szczypta gałki muszkatołowej

sól, pieprz

Wykonanie

Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy obrane i pokrojone na kawałki: seler, ziemniaki i jabłko. Następnie zalewamy gorąca woda, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Gotujemy warzywa do miękkości, po czym całość miksujemy na gładki krem. Doprawiamy startym lub zmiażdżonym czosnkiem i gałka muszkatołową.

Jeśli stwierdzimy, że krem jest za gęsty możemy dodać odrobinę gorącej wody.

Podajemy z łyżką śmietany, z czarnuszką, chipsami jabłkowymi, z ptysiem lub grzankami.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zobacz również

Empanadas z cielęciną i warzywami

empanadas-z-cielecina-i-warzywami

Spaghetti z buraczanym pesto i serem feta

spaghetti-z-buraczanym-pesto-i-serem-feta

Makaron gryczany soba z grzybami shimeji cukinią i owocami granatu

makaron-gryczany-soba-z-grzybami-shimeji-cukinia-i-owocami-granatu

Zupa selerowa z imbirem, prażonymi jabłkami i chipsami z selera

zupa-selerowa-z-imbirem-prazonymi-jablkami-i-chipsami-z-selera

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.