Co możemy przygotować z ciasta parzonego?
Okazuje się, że jest to bardzo uniwersalne ciasto. Możemy wykorzystać je zarówno do wyrobów na słodko, jak i na słono.
Wystarczy tylko gotowe ciasto przed pieczeniem przełożyć do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką i możemy przygotować ptysie, eklery, obwarzanki, groszek ptysiowy, a nawet fantazyjne ozdoby do deserów.
Deser obłożyłam mrożonymi malinami i borówkami.
Składniki
CIASTO
150 g mąki tortowej
30 g mąki ziemniaczanej
3 – 4 jajka
80 g masła
125 ml wody
125 ml mleka
szczypta soli
KREM
250 g serka ricotta
250 ml śmietanki 30%
100 g cukru pudru
sok z 1 limonki
1 płaska łyżeczka herbaty matcha w proszku
DODATKI
maliny
borówki amerykańskie
cukier puder
Wykonanie
CIASTO
Zagotowujemy w garnku wodę i mleko z masłem i szczyptą soli. Na wrzątek wsypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną , zmniejszamy ogień i energicznie ucieramy, tak długo aż ciasto będzie lśniące i gładkie, i zacznie odstawiać od ścianek garnka. Ciasto studzimy i przekładamy do miksera. Następnie wbijamy kolejno jajka cały czas ucierając. Miękkim i plastycznym ciastem wypełniamy rękaw cukierniczy i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia podłużne eklery.
Pieczemy 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
KREM
Opakowanie ze śmietanką wkładamy na 15 minut do zamrażarki. W tym czasie matchę, cukier puder, sok z limony łączymy z ricottą, dokładanie mieszamy, aż uzyskamy jednolity zielony kolor. Śmietankę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z zieloną ricottą i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
EKLERY
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego. Przekrojone eklery wypełniamy zielonym kremem i dekorujemy owocami. Przykrywamy “czapeczkami” i obficie posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!