Eklery z kremem z ricotty, śmietanki i matchy. Parzone ciasto ptysiowe – ptysie nadziane kremem matcha i owocami

Co możemy przygotować z ciasta parzonego? To bardzo uniwersalne ciasto, możemy wykorzystać je zarówno do wyrobów na słodko, jak i na słono. Wystarczy tylko że parzone ptysiowe ciasto przed pieczeniem przełożymy do rękawa cukierniczego, dobierzemy odpowiednią tylkę (lub nie) i ... ogranicza nas tylko wyobraźnia. Możemy przygotować ptysie, eklery, obwarzanki, groszek ptysiowy, a nawet fantazyjne ozdoby do deserów.


SKŁADNIKI

Ciasto

  • 150 g mąki tortowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 3 - 4 jajka
  • 80 g masła
  • 125 ml wody
  • 125 ml mleka
  • szczypta soli

Krem

  • 250 g serka ricotta
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 100 g cukru pudru
  • sok z 1 limonki
  • 1 płaska łyżeczka herbaty matcha w proszku

Dodatki

  • maliny
  • borówki amerykańskie
  • cukier puder

WYKONANIE

  1. Przygotowujemy ciasto.
  2. Zagotowujemy w garnku wodę i mleko z masłem i szczyptą soli.
  3. Na wrzątek wsypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną, zmniejszamy ogień i energicznie ucieramy, tak długo aż ciasto będzie lśniące i gładkie i zacznie odstawiać od ścianek garnka.
  4. Ciasto studzimy i przekładamy do miksera.
  5. Następnie wbijamy kolejno jajka cały czas ucierając.
  6. Miękkim i plastycznym ciastem wypełniamy rękaw cukierniczy i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia podłużne eklery.
  7. Pieczemy 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
  8. Przygotowujemy krem.
  9. Opakowanie ze śmietanką wkładamy na 15 minut do zamrażarki.
  10. W tym czasie matchę, cukier puder, sok z limony łączymy z ricottą, dokładanie mieszamy, aż uzyskamy jednolity zielony kolor.
  11. Śmietankę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z zieloną ricottą i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
  12. Schłodzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego.
  13. Przekrojone eklery wypełniamy zielonym kremem i dekorujemy owocami.
  14. Przykrywamy czapeczkami i obficie posypujemy cukrem pudrem.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Świetnym pomysłem na wykorzystanie ciasta parzonego jest przepis na ptysie z sałatką
  • Moja propozycja to eklery z kremem ze śmietany i serka ricotta z dodatkiem zielonej herbaty matcha.
  • Jeżeli nie lubicie matchy możecie ją pominąć.
  • Krem przechowuję w lodówce, a eklery nadziewam tuż przed podaniem.
  • Deser obłożyłam mrożonymi malinami i borówkami.

Zobacz również

Cannoli z kremem z ricotty z japońską herbatą matcha

cannoli-z-kremem-z-ricotty-z-japonska-herbata-matcha

Rozetki karnawałowe lub świąteczne smażone ciasteczka

rozetki-karnawalowe-lub-swiateczne-smazone-ciasteczka

Pączki Sopaipillas - chrupiące, lekkie i pyszne meksykańskie pączki

paczki-sopaipillas-chrupiace-lekkie-i-pyszne-meksykanskie-paczki

Gęsie łapki, pyszne i kruche serowe ciasteczka

gesie-lapki-pyszne-i-kruche-serowe-ciasteczka

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.