Tartaletki z masą z awokado i bananów na spodzie z bakalii *
Smaczny, zdrowy i … surowy deser.
Tradycyjne, pieczone z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta tarteletki zastąpimy czymś innym…
Jak przygotować tartaletki bez pieczenia?
Proste, wystarczy wykorzystać zasady diety raw food.
Raw food w języku angielskim oznacza surową dietę, która zyskuje wciąż na popularności. Główną zasadą diety raw food jest jedzenie niemal wyłącznie surowych produktów, głównie roślinnych.
Czy jesteśmy zwolenniczkami takiej diety?
Tak, raz na jakiś czas!
Składniki
Spód
80g suszonych daktyli bez pestek
30g wiórków kokosowych
50g posiekanych orzechów pekan
1 łyżka oleju kokosowego tłoczonego na zimno
szczypta soli
Nadzienie
2 dojrzałe awokado
1 duży banan
4 łyżki soku z cytryn
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżka oleju kokosowego
Dekoracja
płatki kokosowe
pestki granatu
całe orzechy pekan
Wykonanie
Spód
Daktyle moczymy około 20 minut w ciepłej wodzie. Osaczamy, siekamy, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy w blenderze do uzyskania jednolitej, plastycznej masy. Dno foremek do tartaletek wykładamy folią spożywczą, wylepiamy masą z orzechów i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Nadzienie
Obrane awokado i banana miksujemy z sokiem z cytrynowym, syropem klonowym i stopionym olejem kokosowym. Masą wypełniamy spody z bakalii i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Dekoracja
Przed podaniem dekorujemy pestkami granatu, płatkami kokosowymi i orzechami pekan.
* przepis po drobnych modyfikacjach zaczerpnięty z Magazynu Kuchnia 02/2017
Bardzo fajny artykuł.
Czegoś takiego szukałem.
Dziękuje 🙂
Smacznego 🙂