Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego warto ten moment dobrze wykorzystać.
Obecnie w importowane szparagi możemy się zaopatrzyć przez cały rok. Najsmaczniejsze jednak są wtedy, kiedy to u nas jest na nie sezon, a najlepsze takie prosto z pola.
Ciasto francuskie, takie ze sklepu. Dlaczego? Przygotowanie ciasta francuskiego w domu jest po prostu czasochłonne…
Ale przyjdzie jeszcze taki dzień, kiedy się pokuszę na zrobienie własnoręcznie tego delikatnego (i …tłuściutkiego) ciasta.
Składniki na 8 tartaletek (foremki o średnicy 12 cm)
375 g ciasta francuskiego (opakowanie XXL)*
1 pęczek zielonych szparagów
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanych listków jarmużu
200 ml śmietany 30%
4 jaja
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki otartej gałki muszkatołowej
8 łyżek startego sera wędzonego
sól, pieprz
Wykonanie
Ciasto francuskie dzielimy na 8 kwadratów, wykładamy nim foremki, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi lub np. suchym grochem. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 10 minut.
Szparagi oczyszczamy i odkrawamy twarde końce. Szparagi możemy do tartaletek dodać surowe lub blanszowane.
Jak blanszować szparagi? Najpierw w garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. W tym czasie przygotowujemy miskę z zimną wodą i kostkami lodu. Do gotującej się wody wkładamy szparagi na 2 minuty, po czym za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy je i szybko przekładamy do wody z lodem.
Śmietanę mieszamy z jajami, doprawiamy kurkumą, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Piekarnik pozostawiamy rozgrzany do 200°C.
Z podpieczonych tartaletek zdejmujemy papier z obciążeniem. Ciasto posypujemy szczypiorkiem i jarmużem, wykładamy pokrojone na kawałki szparagi, wylewamy masę śmietanowo-jajeczną i posypujemy startym wędzonym serem.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut. Podajemy bezpośrednio po upieczeniu.
Smacznego
*W sprzedaży mamy do wyboru różne gramatury ciasta francuskiego. Wszystko zależy od producenta. Jeśli zakupimy ciasto o mniejszej wadze, podzielmy je na 6 kwadratów.
Możemy również ciasta nie dzielić, tylko przygotować jedną, dużą prostokątną tartę, wtedy czas pieczenia wydłużmy o dodatkowe 10 minut.