Sałatka z komosą ryżową, szparagami i groszkiem. Pyszne i chrupiące chipsy z batatów

Jedzmy szparagi, póki sezon trwa. Bardzo smaczne są takie krótko gotowane i zblanszowane, są wtedy jędrne i chrupiące.


Szparagi  w połączeniu z komosą ryżową, chrupiącym groszkiem i serem feta stanowią pyszne, zdrowe danie, zarówno na śniadanie, jak i na lunch. Dodatek intensywnie pomarańczowych, słodkich i chrupiących chipsów z batatów doda charakteru sałatce zarówno wizualnego, jak i smakowego.

SKŁADNIKI

CHIPSY Z BATATÓW

  • 1 - 2  bataty
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól
  • chili suszone

SAŁATKA

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 100 g zielonego groszku  - mrożony lub świeży
  • 100 g ser feta pokrojony w kostkę
  • 1 szalotka pokrojona w piórka
  • 200 g ugotowanej komosy ryżowej - czarna quinoa
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

CHIPSY Z BATATÓW

  1. Bataty ze skórką myjemy, osuszamy i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Staramy się, aby były w miarę możliwości takiej samej grubości.
  2. Plastry batatów obtaczamy w oliwie, soli i chili.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C góra - dół.  
  4. Bataty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut, pilnując by się nie przypiekły. W połowie pieczenia możemy je odwrócić na drugą stronę. Powinny być suche i chrupiące. Chwila nieuwagi i można je spalić, dlatego warto zachować czujność  i dlatego ważne jest, aby były jednakowej grubości.

SAŁATKA

  1. Zielone szparagi blanszujemy. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, szparagi oczyszczamy i odkrawamy twarde końce. Przygotowujemy miskę z zimną wodą i kostkami lodu. Na wrzątek wrzucamy szparagi i gotujemy około 3 do 5 minut (czas zależy od grubości warzywa),  po czym łyżką cedzakową wyjmujemy je i przekładamy do wody z lodem. Następnie kroimy szparagi na kawałki.
  2. Zielony groszek, jeśli użyjemy mrożonego, wystarczy wrzucić na sitko, przelać ciepłą wodą z kranu i pozostawić na sitku, na około 10 minut.
  3. W misce mieszamy ugotowaną komosę ryżową, posiekaną szalotkę, odsączony groszek, kawałki szparagów, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Na wierzch wykładamy kawałki fety i chipsy z batatów.

Zobacz również

Sałatka z hummusem, awokado, komosą ryżową... czyli z czym można jeść hummus?

salatka-z-hummusem-czyli-z-czym-mozna-jesc-hummus

Tartaletki na francuskim cieście ze szparagami, jarmużem i szczypiorkiem

tartaletki-na-francuskim-ciescie-ze-szparagami-jarmuzem-i-szczypiorkiem

Szaszłyki z grilla - szparagi z serem halloumi

szaszlyki-z-grilla-szparagi-z-serem-halloumi

Sałatka warstwowa - buraczki, jogurt, quinoa, feta, roszponka, mangold czerwony...

salatka-warstwowa-buraczki-jourt-quinoa-feta-roszponka-mangold-czerwony

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.