Chłodnik z botwinki - pyszna i orzeźwiająca przystawka, która zachwyci Twoje podniebienie. Ta tradycyjna potrawa świetnie sprawdzi się na letnich przyjęciach. Odkryj niezwykły smak chłodnika z botwinki i pozwól sobie na chwilę orzeźwienia.

Chłodnik z botwinki - pyszna i orzeźwiająca przystawka na letnie przyjęcia. Podawany z przepiórczym jajkiem w małych kubkach, prezentuje się wyjątkowo apetycznie. Przygotuj go dzień wcześniej, aby osiągnąć najlepszy smak.

Botwina - Chłodnik z botwinki z jogurtem i kefirem

Gotowy chłodnik może być przechowywany w lodówce nawet przez 3 dni. Dla urozmaicenia jednego dnia możemy podać chłodnik z ugotowanym jajkiem na twardo, drugiego z puree ziemniaczanym. Sprawdź przepis!

SKŁADNIKI

  • 1 duży pęczek botwinki lub 2 małe
  • 200 - 300 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego) lub wody
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 ogórki małosolne lub kiszone
  • 1 ząbek czosnku
  • zakwas z buraków lub sok z cytryny
  • 500 ml kefiru
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

  1. Botwinkę z buraczkami dokładnie płuczemy, drobno siekamy liście z łodygami, a buraczki obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Wrzucamy całość do garnka, zalewamy wodą lub bulionem, tak aby przykryć botwinkę.
  3. Dodajemy łyżeczkę cukru, szczyptę soli i gotujemy około 5 minut.
  4. Odstawiamy z ognia, a następnie zakwaszamy sokiem z cytryny lub zakwasem z buraczków i studzimy.
  5. Do wystudzonej botwinki dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i rzodkiewki, posiekany koper i szczypiorek, oraz zmiażdżony ząbek czosnku.
  6. Wlewamy kefir i jogurt, dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
  8. Podajemy z ugotowanym jajkiem, awokado lub puree z ziemniaków.

Zobacz również

Zielony chłodnik z chipsami z fioletowych ziemniaków

zielony-chlodnik-z-chipsami-z-fioletowych-ziemniakow

Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami

salatka-sledziowa-z-pieczonymi-ziemniakami

Barszcz ukraiński na zakwasie z buraków

barszcz-ukrainski-na-zakwasie-z-burakow

Botwina kiszona w kefirze

botwina-kiszona-w-kefirze

Komentarze

Patrycja Reszko 2019-06-04 19:16:36

Pyszności!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-06-07 12:00:01

Na upały w sam raz!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.