Domowe przetwory - marynowane owoce. Czereśnie w marynacie to idealny dodatek do pasztetów, pieczonych mięs lub wędlin

Tajemnica smacznych marynowanych czereśni kryje się przede wszystkim w zalewie. Przygotowujemy ją zagotowując wodę, wino i ocet z przyprawami.

Dobór i ilość przypraw możemy regulować według własnych smaków i upodobań. Próbujmy więc zalewę zanim wlejemy ją do owoców. Dzięki temu przygotujemy zalewę, taką jak lubimy. To my mamy wpływ na efekt końcowy, a nasze czereśnie będą wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju.

Czereśnie marynowane w miodzie z winem i przyprawami

SKŁADNIKI  - na 4 słoiki o pojemności 500 ml

  • 1 kg czereśni z ogonkami
  • 450 ml wody
  • 200 ml wina wytrawnego białego
  • 200 ml winnego octu białego
  • 20 ml octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g cukru
  • 5 goździków
  • 10 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • otarta skórka z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli

WYKONANIE

  1. Do wyparzonych słoików układamy umyte i osuszone owoce.  
  2. Ogonki możemy przyciąć nożyczkami do połowy lub oberwać całkiem.
  3. W moździerzu rozgniatamy goździki, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
  4. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy rozdrobnione przyprawy i pozostałe składniki.
  5. Zalewę podgrzewamy i mieszamy.
  6. Gorącym płynem zalewamy czereśnie i zamykamy słoiki.
  7. Słoiki pasteryzujemy około 10 minut, studzimy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Zobacz również

Ogórki z curry - marynowane ogórki w zalewie curry

ogorki-z-curry

Nalewka z czarnych porzeczek - smorodinówka

nalewka-z-czarnych-porzeczek-smorodinowka

Letnia sałatka z czereśniami i serem z niebieską pleśnią

letnia-salatka-z-czeresniami-i-serem-z-niebieska-plesnia

Czereśniowa caprese. Letnia owocowa sałatka z czereśniami, mini mozzarellą i bazylią

czeresniowa-caprese-letnia-owocowa-salatka-z-czeresniami-mini-mozzarella-i-bazylia

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.