Nalewkę z czerwonych porzeczek w tej wersji przygotowujemy z soku wyciśniętego z owoców w sokowirówce lub wyciskarce. Dlatego też nie podaję wagi porzeczek, tylko ilość uzyskanego z nich soku.
Nalewka ta działa wzmacniająco, reguluje procesy trawienia, polecana jest przy chorobach gardła. Pod warunkiem, że będziemy trzymać się żelaznej zasady :
” Jeżeli chcemy nalewkę traktować jako środek leczniczy, spożywanie jej musi być oczywiście umiarkowane! Przesada uniemożliwi wykorzystanie właściwości leczniczych nalewki i zamiast pomóc organizmowi, wręcz mu zaszkodzi.”
Składniki
1 l soku z czerwonej porzeczki
1,2 l wody
600 g cukru
1,6 l alkoholu 70%
60 g rodzynków
3 goździki
garść listków mięty
Wykonanie
W przegotowanej, gorącej wodzie rozpuszczamy cukier, studzimy. Z odszypułkowanych porzeczek wyciskamy sok. W gąsiorku łączymy sok z porzeczek z syropem z wody i cukru, dolewamy alkohol, dodajemy rodzynki, goździki i miętę. Szczelnie zamykamy i odstawiamy na 6 miesięcy. Po tym czasie przecedzamy i rozlewamy do butelek.
Smacznego i na zdrowie!
robiłam porzeczkówkę ale z soku? to jakaś nowość…
Od kilku lat robimy według tego przepisu, właśnie z soku. Kto wie, może w przyszłym sezonie zrobimy eksperymentalnie z całych owoców?