Nalewka z czerwonych porzeczek - aromatyczny specjał z rodzynkami, goździkami i miętą. Odkryj wyjątkowy smak domowej porzeczkówki przygotowanej na bazie świeżo wyciśniętego soku z porzeczek. Przetwory z sezonowych owoców, zachowaj smak lata w butelce.

Nalewka z czerwonych porzeczek to prawdziwy aromatyczny rarytas. Pięknie pachnie, a w smaku jest delikatnie kwaskowata oraz orzeźwiająca. Wersję tej nalewki przygotowujemy z soku z dojrzałych owoców czerwonej porzeczki wyciśniętego za pomocą wyciskarki lub sokowirówki. Nie podaję precyzyjnej wagi porzeczek, w tym przypadku skupiamy się na ilości uzyskanego soku.

Alternatywnie nalewkę z czerwonych porzeczek możemy przygotować także z całych owoców, rekomenduję wtedy około 1,5 - 2 kg owoców na porcję. Dalej postępujemy podobnie jak przy nalewce na świeżo wyciśniętym soku.

Nalewka z czerwonych porzeczek. Domowa nalewka porzeczkowa

SKŁADNIKI

  • 1 l świeżo wyciśniętego soku z czerwonej porzeczki
  • 1,2 l wody
  • 600 g cukru
  • 1,6 l alkoholu 70%
  • 60 g rodzynków
  • 3 goździki
  • garść listków mięty

WYKONANIE

  1. W przegotowanej, gorącej wodzie rozpuszczamy cukier, studzimy.
  2. Z odszypułkowanych porzeczek wyciskamy sok. Polecam wolnoobrotową wyciskarkę do soków lub sokowirówkę.
  3. W gąsiorku łączymy sok z porzeczek z syropem z wody i cukru, dolewamy alkohol, dodajemy rodzynki, goździki i miętę.
  4. Gąsior szczelnie zamykamy i odstawiamy na 6 miesięcy.
  5. Po tym czasie nalewkę przecedzamy i rozlewamy do butelek.

Zobacz również

Domowa nalewka jagodowa z kardamonem, goździkami i pieprzem

domowa-nalewka-jagodowa-z-kardamonem-gozdzikami-i-pieprzem

Domowa nalewka wiśniowa z miodem goździkami i cynamonem

domowa-nalewka-wisniowa-z-miodem-gozdzikami-i-cynamonem

Ogórki z curry - marynowane ogórki w zalewie curry

ogorki-z-curry

Nalewka z czarnych porzeczek - smorodinówka

nalewka-z-czarnych-porzeczek-smorodinowka

Komentarze

Asa_6niebo 2017-07-15 22:27:23

robiłam porzeczkówkę ale z soku? to jakaś nowość...

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-07-17 14:05:40

Od kilku lat robimy według tego przepisu, właśnie z soku. Kto wie, może w przyszłym sezonie zrobimy eksperymentalnie z całych owoców?

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.