Płatki różane pięknie pachną i mają wiele zastosowań w kuchni. Możemy z nich przygotować syrop, konfiturę, nalewkę, cukier różany i wiele innych cudownie pachnących przetworów.

Do przepisu na kruche ciasteczka różane** wykorzystałyśmy płatki róży pomarszczonej (Rosa rugosa). Aby uzyskać aromatyczny, o pięknym kolorze cukier różany wystarczy płatki delikatnie zmiksować z cukrem i dodać, tak jak w tym przepisie do ciasteczek.

Gotowy cukier możemy z powodzeniem mrozić, aby zachować różany aromat na dłużej.

SKŁADNIKI

150 g cukru

5 garści świeżych płatków róż

200 g masła

240 g mąki

2 łyżki maki ziemniaczanej

żółtko

szczypta soli

WYKONANIE

Cukier delikatnie miksujemy z płatkami róż. Różany cukier łączymy z pozostałymi składnikami, zagniatamy na gładkie ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość około 4 - 5 mm, podsypując lekko mąką. Następnie powoli wałkujemy grawerowanym wałkiem.* Wycinamy ciasteczka, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 10 - 12 minut.

* Jeśli nie posiadamy grawerowanego wałka ciasto wałkujemy tylko zwykłym wałkiem na grubość 3-4 mm.

** Przepis na różane ciasteczka, to przepis Małgorzaty Kalemby-Drożdż, który ukazał się w Magazynie Kuchnia 08/2017

Zobacz również

Orzeźwiająca woda z limonką, mięta, miodem i kostkami lodu z kwiatami bzu

orzezwiajaca-woda-z-limonka-mieta-miodem-i-kostkami-lodu-z-kwiatami-bzu

Rozetki karnawałowe lub świąteczne smażone ciasteczka

rozetki-karnawalowe-lub-swiateczne-smazone-ciasteczka

Tarta czekoladowo jeżynowa na orzechowym spodzie - tarta wegańska i bezglutenowa

tarta-czekoladowo-jezynowa-na-orzechowym-spodzie-tarta-weganska-i-bezglutenowa

Ciasto cytrynowo lawendowe z orzechami nerkowca

ciasto-cytrynowo-lawendowe-z-orzechami-nerkowca

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.