Korzenna przyprawa do piernika - do piernika, pierniczków, owsianki i nie tylko. Domowa przyprawa piernikowa - aromatyczna, prawdziwa, najlepsza!

Do czego używamy przyprawy piernikowej? Po pierwsze i najważniejsze, do pierników, pierniczków i nie tylko.  Przyprawę piernikową możemy dodawać do wielu potraw, zarówno tych na słodko, jak i tych wytrawnych.

Piernikowa przyprawa bardzo dobrze sprawdza się w owsiankach, koktajlach jogurtowych, koktajlach owocowych. Możemy nią aromatyzować herbatę, kawę, gorącą czekoladę. Szczypta przyprawy doda charakteru naleśnikom, racuchom, gofrom. Kto lubi ten cudowny zapach korzennej przyprawy piernikowej wie o czym mowa.

Ta przyprawa piernikowa jest idealna do CIASTA NA PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY


SKŁADNIKI

  • 50 g mielonego cynamonu
  • 20 g mielonego suszonego imbiru
  • 15 g mielonego kardamonu (lub wyłuskanych ziaren)
  • 10 g gałki muszkatołowej mielonej lub otartej
  • 15 g goździków
  • 10 g ziaren ziela angielskiego
  • 5 g ziaren czarnego pieprzu
  • 5 g gwiazdek anyżu (wykorzystujemy całe gwiazdki)

WYKONANIE

  1. Goździki, ziele angielskie, ziarna pieprzu, gwiazdki anyżu, jeśli mamy w ziarnach, to również kardamon mielimy w młynku do kawy lub dokładnie tłuczemy w moździerzu.
  2. Jeżeli wykorzystujemy moździerz warto na koniec przesiać przyprawę przez gęste sito, a następnie połączyć ją ze składnikami, które zakupiliśmy już zmielone.
  3. Gotową przyprawę przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika lub słoika.
  4. Przechowujemy  w ciemnym miejscu, chroniąc przed promieniami słońca.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Rewelacyjnie sprawdzi się w przygotowaniu przyprawy robot kuchenny typu thermomix. Wystarczy tylko wrzucić do kielicha urządzenia wszystkie składniki i mielić przez 30 sekund na najwyższych obrotach. W pół minuty mamy przygotowaną pachnącą przyprawę piernikową.
  • Zrób własną przyprawę piernikową bo nie wszystkie gotowe mieszanki są dobrej jakości. Zapoznaj się ze składem w gotowych przyprawach do pierników. Niestety okazuje się, że często znajdują się w nich takie dodatki, jak cukier, kakao, a nawet mąka.
  • Przepis na tę mieszankę to sprawdzona receptura z niezawodnego źródła, jakim jest słodki blog Moje wypieki.
  • To bardzo dobre proporcje, więc najczęściej przygotowuję z nich przyprawę. Polecam eksperymentować, może odkryjecie jeszcze bardziej aromatyczny i pyszny zestaw.

Zobacz również

Kiszony koper włoski z gochugaru i kozieradką

kiszony-koper-wloski-z-gochugaru-i-kozieradka

Kapusta kiszona z buraczkami i marchewką na ostro

kapusta-kiszona-z-buraczkami-i-marchewka-na-ostro

Śliwkowy chutney z jabłkiem, cebulą i przyprawami

sliwkowy-chutney-z-jablkiem-cebula-i-przyprawami

Pierniczki z dojrzewającego ciasta na piernik staropolski

pierniczki-z-dojrzewajacego-ciasta-na-piernik-staropolski

Komentarze

Ewa 2018-11-08 00:05:08

Robię identycznie,z tym że dodaję jeszcze skórkę z pomarańczy startą na tarce.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-11-09 13:40:58

Ze skórką pomarańczową przyprawa nabiera świątecznego aromatu, super 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.