Pyszna i zdrowa kiszona surówka z czerwonej kapusty, jabłka i cebuli. Szybka w przygotowaniu kiszonka z kapusty - domowe przetwory.

Czerwona kapusta dostępna jest w sprzedaży praktycznie cały rok. Dzięki temu możemy ją kisić w niewielkich ilościach, wtedy kiedy będziemy mieli na nią ochotę. Wystarczy dorodna główka kapusty, jabłko, cebula, przyprawy, szatkujemy, mieszamy i po dwóch tygodniach mamy ponad 2 kg pysznej i zdrowej kiszonej surówki.


SKŁADNIKI

  • 1 główka czerwonej kapusty ( około 2 kg)
  • 1 duże winne jabłko
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 - 3 listki laurowe

WYKONANIE

  1. Główkę kapusty oczyszczamy z wierzchnich liści, brudnych i nadpsutych, przekrawamy, głąb wycinamy, jabłka obieramy i wycinamy gniazda nasienne.
  2. Kapustę drobno szatkujemy, jabłka i kapuściany głąb ścieramy na tarce o dużych oczkach, obraną cebulę kroimy na cienkie półplasterki.
  3. Wszystko razem dokładnie mieszamy z solą, cukrem, kminkiem, najlepiej w dużej misce.
  4. Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe i całość przekładamy do wyparzonego słoja lub kamiennego garnka.
  5. Mocno ubijamy np. tłuczkiem, przykrywamy talerzykiem, obciążamy i trzymamy w temperaturze pokojowej.
  6. Po 3 - 4 dniach fermentacji kapustę przebijamy w kilku miejscach, najlepiej drewnianym patykiem lub drugą stroną drewnianej łyżki, ponownie przykrywamy talerzykiem, obciążamy i wynosimy tym razem w chłodne miejsce na 10 - 15 dni.
  7. Gotową kapustę przekładamy w słoiki i trzymamy w lodówce.

Zobacz również

Kiszony koper włoski, fenkuł z suszonymi morelami i czerwoną cebulą

kiszony-koper-wloski-fenkul-z-suszonymi-morelami-i-czerwona-cebula

Kiszony koper włoski z gochugaru i kozieradką

kiszony-koper-wloski-z-gochugaru-i-kozieradka

Modre Kimchi, czyli kimchi z czerwonej kapusty

modre-kimchi-czyli-kimchi-z-czerwonej-kapusty

Kapusta kiszona z buraczkami i marchewką na ostro

kapusta-kiszona-z-buraczkami-i-marchewka-na-ostro

Komentarze

yolka 2020-04-19 14:55:17

kurcze ,ja to debil w takich sprawach,ale spróbuję, dzięki

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-04-20 13:40:09

koniecznie 🙂 ...próbować do skutku 😉

Odpowiedz

AGNIESZKA 2020-04-27 11:12:21

Czy konieczny jest kminek?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-04-29 23:14:31

Można bez kminku 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.